Rutte en Orbán na afloop van hun gesprek
NOS NieuwsAangepast

Rutte had 'goed gesprek' met Hongaarse premier Orbán, flinke stap dichter bij NAVO-topbaan

Demissionair premier Rutte heeft vanavond in Brussel een ontmoeting gehad met de Hongaarse premier Orbán. Daarmee lijkt de lucht voor de benoeming van Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO voor een belangrijk deel geklaard, valt op te maken uit de woorden van de belangrijkste buitenlandwoordvoerder van Orbán.

"Het was een goed en open gesprek en de twee spraken af dat ze zich op de toekomst richten", liet de woordvoerder na afloop weten. De toestemming van Orbán is een belangrijke voorwaarde voor Ruttes benoeming. De twee zijn geen vrienden.

Ook bronnen in Den Haag zeggen dat ze ervan uitgaan dat het Hongaarse verzet tegen Ruttes benoeming hiermee is opgegeven.

Voor de benoeming van de topfunctie bij het bondgenootschap is instemming van alle lidstaten nodig. Behalve Hongarije hebben ook Slowakije en Roemenië bedenkingen uitgesproken.

Twee eisen

Orbán zei eerder deze maand dat hij twee eisen ingewilligd wilde zien, voordat hij met de benoeming van Rutte zou instemmen. Hij wilde de garantie van de NAVO dat Hongarije niet Oekraïne hoefde bij te staan in de oorlog tegen Rusland, dat een bondgenoot van Hongarije is. Die garantie kreeg hij vorige week van de huidige secretaris-generaal van de NAVO, Stoltenberg.

Daarnaast eiste Orbán dat Rutte de kritiek terugnam die hij in 2021 op Hongarije had. Rutte zei toen in een reactie op een nieuwe Hongaarse anti-lhbti-wet dat er geen plek meer is in de EU voor de Hongaren als ze zo'n wet invoeren. In het gesprek heeft Orbán niet om excuses voor deze uitspraak gevraagd, zei Rutte na afloop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl