NOS Voetbal

Oekraïense voetbalbond toont deel verwoest stadion in EK-speelsteden

De Oekraïense voetbalbond stelt tijdens dit EK een deel van een verwoest stadion tentoon in de steden waar de nationale ploeg zijn wedstrijden afwerkt. Op die manier wil de bond de aandacht vestigen op de huidige situatie in Oekraïne.

Kapotte tribune Oekraïens voetbalstadion getoond in München, herinnert aan oorlog

Het gaat om een deel van de tribune van het Sonyachny-stadion in Charkiv, een stad in het oosten van het land. Het stadion werd in 2012 tijdens het EK door het Nederlands elftal gebruikt als trainingscomplex. Door de inval van Rusland werd het stadion in mei 2022 na bombardementen onbruikbaar.

Oekraïne speelt vandaag in München tegen Roemenië. De kapotte stoelen van de tribune worden tentoongesteld op het Wittelsbacherplatz in het centrum van de stad, zo'n tien kilometer ten zuiden van de Allianz Arena.

VR-tentoonstelling

De tentoonstelling werd geopend door de voorzitter van de Oekraïense voetbalbond, voormalig topvoetballer Andrij Sjevtsjenko. Met behulp van VR-brillen kunnen toeschouwers het hele getroffen stadion bekijken.

Andrij Sjevtsjenko, voorzitter van de Oekraïense voetbalbond, voor de kapotte stoeltjes

Tientallen Oekraïense supporters, veelal gehuld in de blauw-gele kleuren van het land, kwamen op de tentoonstelling af.

De tribune wordt na het duel met Roemenië verplaatst naar Düsseldorf. Vrijdag speelt Oekraïne daar de tweede groepswedstrijd tegen Slowakije. De ploeg sluit de groepsfase in Stuttgart af tegen België.

Volgens de Oekraïense bondscoach Sergiy Rebrov ontvangen zijn spelers succeswensen vanuit het front. "We krijgen veel berichten van de militairen die nu vechten voor de vrijheid van Oekraïne", zei hij tijdens een persconferentie. "Wij zijn erg trots op hen, en ik weet zeker dat zij trots zijn op ons."

Oekraïense voetballers willen het volk hoop geven op EK
Volg het EK voetbal 2024

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl