Het hoofdkantoor van het radicaal-rechtse Vlaams Belang werd beklad door demonstranten
NOS Nieuws

Hoofdkantoor Vlaams Belang beschadigd tijdens mars tegen radicaal-rechts

Tijdens een mars tegen radicaal-rechts in Brussel hebben demonstranten het hoofdkantoor van politieke partij Vlaams Belang beklad en beschadigd. Ze spoten met graffiti anarchistische teksten op het pand en gooiden met verfballonnen en eieren.

Volgens de politie liepen er ongeveer 4500 betogers mee in de mars die werd georganiseerd door een aantal linkse en antifascistische verenigingen. De initiatiefnemers spreken van 10.000 deelnemers.

Reactie op verkiezingsuitslag

De organisatoren noemen de winst van Vlaams Belang bij de parlementsverkiezingen vorige week zondag een van de aanleidingen voor de demonstratie. De partij werd tweede in Vlaanderen, 1.2 procentpunten onder de centrumrechtse N-VA. Daarmee behaalde de partij een beter resultaat dan in 2019, maar de grote winst die peilingen voorspelden bleef uit.

In een reactie op de vernielingen zegt Vlaams Belang het te betreuren "dat extreemlinks weigert om de democratie te respecteren en steevast gebruikmaakt van geweld en vandalisme". "We verwachten dat de politie en het gerecht hier kordaat tegen optreden", aldus de partij.

  • EPA
    Demonstranten lopen door Brussel in protest tegen radicaal-rechts
  • EPA
    Sommige deelnemers aan de mars droegen gezichtsbedekking

Vlaams Belang is een radicaal-rechtse en nationalistische partij, die wil dat Vlaanderen zich afsplitst van Wallonië. Het stoppen van migratie is een speerpunt van de partij: "De multiculturele vergissing ongedaan maken" noemen zij een van hun vier grondslagen.

Het hoofdkantoor van de partij was vaker doelwit van vandalisme. In 2019 werd de voorgevel van het gebouw meermaals beklad en beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl