João Almeida op weg naar de zege in de slotklimtijdrit, zijn tweede zege deze Ronde van Zwitserland.
NOS Wielrennen

Adjudanten Pogacar heersen in Zwitserland: tijdritzege Almeida, eindwinst Yates

Over twee weken moeten Adam Yates en João Almeida hun kopman Tadej Pogacar aan diens derde eindzege in de Tour de France helpen. Die wetenschap zal binnen concurrerende ploegen de komende dagen misschien wel tot slapeloze nachten leiden.

Want UAE-Emirates had de Sloveense kopman niet eens nodig om de Ronde van Zwitserland compleet te domineren. In de afsluitende klimtijdrit van 15,7 kilometer verdeelden Yates en Almeida voor de vierde dag op rij de buit.

De Portugees Almeida won de tijdrit met acht seconden voorsprong op ploeggenoot Yates. Daarmee sluiten beide renners de Ronde af met twee ritzeges. De eindzege is voor Yates. De nummer twee? Inderdaad, Almeida.

Adam Yates een felicitatielikje van zijn hond Zoe na de klimtijdrit in de Ronde van Zwitserland.

Een dag nadat Demi Vollering de klimtijdrit won in de vrouweneditie van de Ronde van Zwitserland, kregen de mannen precies hetzelfde parcours van UCI-hoofdstad Aigle naar skioord Villars-sur-Ollon voor de wielen.

Terwijl Vollering zaterdag naar de zege klom, hadden Yates en Almeida alle tijd om afspraken te maken. Met zijn tweeën waren ze bergop verreweg te sterk voor de concurrentie en Almeida gunde Yates vervolgens de dagzege. "Morgen kan João misschien wel een minuut sneller zijn dan ik", zei Yates toen.

Yates sneller onderweg

De voorsprong van Yates op zijn ploeggenoot was voor de etappe van vandaag slechts 0.31, maar op een goede dag doet de Engelsman voor niemand onder op de tijdrit.

Op een paar kilometer van het einde was Yates zelfs net iets sneller. Dankzij een geweldig slot (of een iets kalmer slot van Yates) pakte Almeida alsnog de etappewinst. De laatste vier etappes eindigden Yates en Almeida telkens als 1 en 2.

Wilco Kelderman gaf alles in de klimtijdrit en werd uiteindelijk tiende.

In het eindklassement bleef Yates zijn concurrent uiteindelijk 0.22 voor. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) verdrong Egan Bernal (Ineos) in de afsluitende tijdrit nog van plaats drie, op respectabele afstand van de twee van UAE: 3.02.

Wilco Kelderman (Visma-Lease a Bike) werd tiende in de klimtijdrit en sloot de Ronde van Zwitserland af als negende, op 6.31 van Yates.

De Tour de France begint op 29 juni in het Italiaanse Florence.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl