NOS Nieuws

Lintjes uitgedeeld in Engeland; van Duran Duran-frontman tot actrice Imelda Staunton

Koning Charles heeft meerdere koninklijke onderscheidingen, titels en lintjes uitgedeeld aan opmerkelijke Britse persoonlijkheden. Onder anderen actrice Imelda Staunton, bekend van The Crown, Downtown Abbey en de Harry Potter-films, is benoemd tot Dame. Datzelfde geldt voor kunstenaar Tracey Emin.

De onderscheidingen worden ieder jaar uitgedeeld ter gelegenheid van de verjaardag van de koning en worden de 'Birthday Honours' genoemd.

Staunton bij de première van het laatste seizoen van The Crown (foto uit 2022)

Ook oud-postkantoorhouder Alan Bates is geridderd. Hij werd bekend als slachtoffer van het postkantoorschandaal. Tussen 2000 en 2014 werden 3500 postmedewerkers ten onrechte beschuldigd van diefstal en fraude. Zo'n 900 mensen zijn ervoor vervolgd en 230 onschuldige mensen kwamen ook in de gevangenis terecht.

Uiteindelijk bleek dat een fout in een computersysteem ervoor zorgde dat het leek alsof er geld vervreemd werd bij postkantoren.

Bates in Londen, eerder dit jaar

Bates, een van de slachtoffers, sleepte gesteund door andere gedupeerden de Post Office voor de rechter. Eerder dit jaar kreeg hij al de eretitel 'Officer of the Order of the British Empire', maar dat weigerde Bates. Het was volgens hem een klap in het gezicht van andere slachtoffers.

De nieuwe koninklijke onderscheiding accepteert Sir Bates wel. "Zo veel mensen wilden dat ik iets zou ontvangen. Ik had het gevoel dat ik hen zou beledigen als ik dit nu ook zou weigeren", zegt hij tegen de BBC. Hij benadrukt dat de onderscheiding niet alleen voor hem is, maar ook voor alle andere gedupeerden die hem hebben gesteund.

Simon Le Bon en Mark Cavendish

Charles deelde ook andere titels uit. Zo mag oud-premier Gordon Brown zich voortaan 'Companion of Honour' noemen, een titel waarvoor geldt dat slechts 65 mensen haar kunnen dragen.

Verder werden Duran Duran-frontman Simon Le Bon en Boney M-zangeres Liz Mitchell benoemd tot Member of the Order of the British Empire (MBE). Ook wielrenner Mark Cavendish, danseres Amy Dowden en actrice Rose Ayling-Ellis werden kregen een onderscheiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl