NOS Nieuws

Koning Charles vanaf nu te zien op Britse bankbiljetten

In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste bankbiljetten met het portret van koning Charles in omloop gebracht. Een afbeelding van de 75-jarige Charles werd kort na het begin van zijn koningschap al geïntroduceerd op munten, maar op biljetten was nog steeds alleen zijn moeder koningin Elizabeth te zien. Daar komt nu dus verandering, zij het mondjesmaat.

De Bank of England heeft vier soorten biljetten: van 5, 10, 20 en 50 pond. Op alle vier maakt Elizabeth nu plaats voor Charles. Verder verandert er niets aan de briefjes.

Charles' beeltenis staat nu op biljetten van 5, 10, 20 en 50 pond

Elizabeth zal voorlopig toch nog veel te zien zijn bij Britse kassa's. Er zijn 4,6 miljard bankbiljetten van de Bank of England in omloop. Het koningshuis dringt er bovendien op aan om niet alle biljetten meteen te vervangen en de kosten die ontstaan door het nieuwe ontwerp beperkt te houden.

Britten die toch snel een setje van de biljetten in huis willen hebben, kunnen oude biljetten inruilen bij de Bank of England. Daarvoor is een speciaal formulier (.pdf) online gezet. Vanaf volgende week woensdag worden ze ook uitgegeven bij het loket van de centrale bank in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl