Bart De Wever (r) en koning Filip
NOS Nieuws

Bart De Wever benoemd tot informateur in Belgische formatie

Bart De Wever, voorzitter van de Vlaamse partij N-VA, is officieel benoemd tot federaal informateur. Dat wil zeggen dat De Wever als informateur aan de slag gaat voor de formatie van de nationale regering, om zo snel mogelijk een coalitie te vormen. De Belgische koning Filip gaf hem vandaag die rol.

De centrumrechtse partij van De Wever, de Nieuw-Vlaamse Alliantie, kwam als grootste partij uit de bus afgelopen zondag bij de nationale verkiezingen. Naast de Europese verkiezingen, stemden de Belgen zondag ook voor de landelijke en regionale verkiezingen.

De grootste partijen op landelijk niveau in België zijn op volgorde de N-VA, het rechts-radicale Vlaams Belang, en de Waalse liberaal-conservatieve Mouvement Réformateur (MR). Een coalitie tussen N-VA en Vlaams Belang zal waarschijnlijk niet gebeuren. De Wever verkondigde de afgelopen weken dat hij niet met Vlaams Belang in zee wil gaan. Ook andere partijen willen dat niet.

Bij de regionale verkiezingen werden in Vlaanderen de N-VA en Vlaams Belang ook de grootste. Ook is De Wever informateur voor de formatie in Vlaanderen. Daarvoor voerde hij vandaag de laatste verkennende gesprekken.

Lastige formatie

De nationale formatie in België zal lastig worden. In Vlaanderen is totaal anders gestemd dan in Wallonië en Brussel. De vorige keer dat er werd geformeerd in het land duurde het bijna anderhalf jaar om een regering te vormen.

De N-VA wil grote hervormingen doorvoeren, onder meer dat Vlaanderen meer zeggenschap krijgt op nationaal niveau. Of de grote Franstalige partijen daarmee akkoord gaan, is de vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl