Jerry West neemt plaats op een stoeltje met zijn eigen silhouet aan de rand van het basketbalveld.
NOS Sport

Basketbal-icoon West (86) overleden, zijn silhouet leeft voort in NBA-logo

NBA-basketballegende Jerry West is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden. Mr. Clutch, zoals zijn bijnaam luidde, is drie keer opgenomen in de Hall of Fame.

Een andere bijnaam van West is The Logo. Zijn silhouet leeft namelijk voort in het wereldberoemde NBA-logo, waarvoor een foto van de dribbelende West model stond.

West stond in zijn 14-jaar lang durende carrière met Los Angeles Lakers maar liefst negen keer in de NBA-finale, maar hij greep alleen in 1972 de titel. Dat hij een belangrijke speler was, bleek wel uit de individuele prijzen die hij won.

West werd bijvoorbeeld veertien keer verkozen in het All Star-team en was in de NBA-finale van 1969 de meest waardevolle speler. Daarnaast wist hij met de Amerikaanse ploeg in 1960 olympisch goud te winnen.

Hij dankte zijn bijnaam Mr. Clutch aan het feit dat hij op de belangrijkste momenten wist te excelleren met een raak schot.

Het NBA-logo met het silhouet van West

Na zijn spelerscarrière was de Amerikaan eerst trainer van de Lakers, maar hij bleek na een paar jaar beter uit de verf te komen als algemeen directeur. Hij stond aan de wieg van de 'Showtime'-dynastie van de Lakers in de jaren 1980, met routinier Kareem Abdul Jabbar, Earvin 'Magic' Johnson en de flamboyante coach Pat Riley als uithangborden.

Zij schonken de fans in Los Angeles met hun spectaculaire spel liefst vijf NBA-titels.

Ook legde West de basis voor de tweede gouden periode van de Lakers door spelers als Kobe Bryant, Shaquille O'Neal en coach Phil Jackson naar Los Angeles te halen. Met zijn zesde titel als directeur nam hij in 2000 afscheid van de Lakers, waarna Los Angeles nog twee jaar onverslaanbaar was in de strijd om de kampioensringen.

Met Golden State Warriors voegde hij later nog twee titels toe aan zijn collectie, waarvan die in 2015 de eerste in 40 jaar was voor de club uit San Francisco. De laatste jaren werkte West voor Los Angeles Clippers.

In 2019 werd hij door president Donald Trump onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste eer die een Amerikaanse burger te beurt kan vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl