De Franse president Macron tijdens de persconferentie
NOS Nieuws

Macron roept op tot samenwerken tegen partij van Le Pen

De Franse president Macron roept politieke partijen en "mensen van goede wil" op samen te werken tegen radicaal-rechts. Dat zei de president op een persconferentie waarin hij onder meer een verklaring gaf over het uitschrijven van nieuwe parlementsverkiezingen.

Zondagavond verbaasde hij vriend en vijand toen hij kort na de Europese verkiezingen nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk aankondigde. Met zo'n twee weken te gaan tot de eerste ronde hoopt Macron dat partijen, ondanks onderlinge tegenstellingen, toch samenwerken om een regering geleid door Marine Le Pen en haar partij te voorkomen.

De positie van Macron zelf als president staat bij deze verkiezingen niet op het spel.

Blufpoker

Rassemblement National, de radicaal-rechtse partij van Le Pen, won de Europese verkiezingen met een overweldigende meerderheid: 31,4 procent van de stemmen. Macrons partij Renaissance werd tweede met veel lagere cijfers: 14,6 procent. Diezelfde avond kondigde de president aan het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te organiseren.

"Blufpoker", noemde politicoloog Arnauld Leclerc het bij Nieuwsuur. Volgens de Franse hoogleraar valt niet uit te sluiten dat de partij van Le Pen betere kaarten heeft dan Macron en er met de zege vandoor gaat. "Hij neemt een enorme gok."

Dicht op de Spelen

Ook de Franse burgemeesters zijn niet blij met het besluit. Ze vinden dat de verkiezingen veel te dicht op de Olympische Spelen vallen en ze maken zich zorgen over de organisatie. De eerste ronde van de nationale verkiezingen vindt plaats op 30 juni en een week later op 7 juli volgt de twee ronde. De Zomerspelen beginnen op vrijdag 26 juli.

Ondertussen heeft Macron al aangegeven dat hij "ongeacht het resultaat" niet zal aftreden. Ook als de rechts-radicale oppositiepartij bij de Franse verkiezingen wint, zal hij aanblijven als president. In 2022 werd Macron bij de presidentsverkiezingen herkozen, de volgende presidentsverkiezingen zijn in 2027.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl