NOS Nieuws

Wekdienst 12/6: Uitspraak in moordzaak Peter R. de Vries • Uitslag eindexamens

Goedemorgen! Vandaag doet de rechtbank Amsterdam uitspraak in de zaak over de moord op Peter R. de Vries. Ook krijgen bijna 200.000 eindexamenkandidaten op middelbare scholen te horen of ze geslaagd zijn.

Eerst het weer: Zo nu en dan schijnt de zon, maar er kan ook weer een bui vallen. Vanmiddag is het in het westen zo goed als droog en het wordt een frisse dag met temperaturen tussen de 14 en 16 graden.

Het weer van woensdag 12 juni

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Ruim 2,5 jaar na de moord op Peter R. de Vries doet de rechtbank Amsterdam vanaf 11.00 uur uitspraak in een zaak tegen negen verdachten. Er is levenslang geëist tegen drie van hen, onder wie de vermoedelijke uitvoerders Delano G. en Kamil E.
  • Ook een andere veelbesproken zaak komt voor de rechter: die tegen Ali B. De 42-jarige rapper wordt verdacht van twee aanrandingen en twee verkrachtingen, van in totaal drie vrouwen. De zaak dient vandaag en morgen in Haarlem.
  • Ruim 190.000 middelbare scholieren krijgen te horen of ze zijn geslaagd voor hun eindexamen. Het gaat om het vmbo (behalve de beroepsgerichte opleidingen), havo en vwo. Om 08.00 uur worden de normeringen bekendgemaakt. Daarna stellen de scholen de uitslagen van hun leerlingen vast en worden de scholieren ingelicht.
  • Het is de laatste dag van de EK atletiek in Rome. Onder anderen de Nederlandse estafetteploegen komen in actie. De vrouwen van de 4x400 meter verdedigen hun Europese titel van 2022 en de mannen doen op dezelfde discipline een laatste poging om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Dit is vannacht gebeurd:

Formateur Van Zwol begint aan het volgende hoofdstuk van zijn werk: de officiële een-op-een-gesprekken met kandidaat-bewindslieden, van wie gisteren al veel namen uitlekten. Zijn eerste gesprek is met kandidaat-premier Dick Schoof. Die zit al ruim twee weken aan de formatietafel, maar deed formeel eigenlijk nog niet echt mee.

Als dit gesprek met Van Zwol goed verloopt (en dat is wel de verwachting) is Schoof officieel kandidaat-minister-president. Dan zijn alle relevante onderwerpen voor een nieuwe bewindspersoon nauwgezet doorgepraat, uiteenlopend van betaalde en onbetaalde nevenfuncties tot zakelijke en financiële belangen en de gezondheid. De formateur moet bijvoorbeeld waarschuwen voor de fysiek zware baan die zijn gesprekspartner te wachten staat. En dat is niet het enige wat er nog moet gebeuren voordat kabinet-Schoof op het bordes staat.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Atleet Femke Bol prolongeerde gisteravond met overmacht haar titel op de 400 meter horden. En er was meer te vieren: Cathelijn Peeters maakte het Nederlandse feest compleet, ze snelde naar het brons. Het is haar eerste individuele medaille op een groot titeltoernooi. Bol noemde het na afloop een "ongekende" prestatie.

Bol en Peeters samen op het podium in Rome: 'Echt ongekend'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl