Eind april lag het schip nog vast onder de brug in Baltimore
NOS Nieuws

Vaargeul bij ingestorte brug Baltimore na ruim twee maanden weer helemaal open

De vaargeul bij de ingestorte brug in Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland is weer helemaal vrij voor het scheepvaartverkeer. De opruimwerkzaamheden begonnen eind maart en zijn na ruim twee maanden afgerond. Dat maakte het zogenoemde Key Bridge Response-team vandaag bekend, dat onder andere bestaat uit de politie, kustwacht en ingenieurs uit het leger.

Na onderzoek stellen ingenieurs van het Amerikaanse leger vandaag dat de vaargeul weer veilig gebruikt kan worden. Het Fort McHenry Federal Channel is weer hersteld tot de oorspronkelijke afmetingen van ruim 213 meter breed en meer dan 15 meter diep.

Er is 50.000 ton puin weggehaald uit het water, nadat de brug eind maart was ingestort. Toen botste er een containerschip tegen de Francis Scott Key-brug. Zes mensen kwamen daarbij om het leven.

Complexe operatie

De bedoeling was dat de vaarroute op 10 mei weer als vanouds zou functioneren, maar die deadline werd door slechte weersomstandigheden en de complexe operatie niet gehaald. Er moesten onder andere delen van de ingestorte brug opgeblazen worden om deze los te krijgen van het containerschip.

Een kleine week later lukte het om het schip weg te slepen. Vijf sleepboten trokken het schip bij hoog water naar de haven.

De zes doden waren bouwvakkers die op het moment van de aanvaring op de brug aan het werk waren. Begin mei werd het laatste slachtoffer gevonden en uit het water gehaald. Later die maand bleek dat het vrachtschip kort voor de aanvaring meermaals kampte met stroomuitval.

Het moment van de aanvaring en de schade naderhand:

Het moment dat de brug instort en wat daarvoor gebeurde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl