NOS Voetbal

City sleept Premier League voor rechter, in aanloop naar nog grotere zaak

Het clubseizoen is net voorbij, maar voor Manchester City breekt nu misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar aan. Een juridische strijd met de Premier League, waarvan de uitkomst grote gevolgen kan hebben.

Eind vorige week werd bekend dat City naar de rechter stapt om de Associated Party Transaction-regels (APT). De behandeling van de zaak begint vandaag en een uitspraak wordt binnen twee weken verwacht.

Dankzij kapitaalkrachtige sponsors groeide City de afgelopen jaren uit tot een van de grootste clubs van Engeland. In de afgelopen zeven seizoenen werd de ploeg van succestrainer Pep Guardiola liefst zes keer kampioen. Maar de grote vraag is of City zich aan alle financiële regels heeft gehouden.

Waar gaat de rechtszaak over?

De Britse krant The Times heeft een 165-pagina's tellend document in handen, waarin de topclub uiteenzet dat de APT-regels discriminerend zouden zijn voor City.

De in 2021 ingevoerde regels, waar tweederde van de Premier League-clubs mee instemde, zijn volgens City een "tirannie van de meerderheid" om de successen van de club te devalueren.

De APT-regels werden geïntroduceerd toen Newcastle United werd overgenomen door een investeringsgroep uit Saoedi-Arabië. Door die regels kan zo'n investeringsgroep niet zomaar geld in een club storten via bij die partij aangesloten sponsoren.

City is sinds 2008 eigendom van de Abu Dhabi United Group. Vier van de tien hoofdsponsors van de club zijn daar eigendom van. Waaronder ook shirt- en stadionsponsor Etihad Airways.

Fans van Manchester City voor het Etihad Stadium

Wint de club deze rechtszaak, dan heeft dat flinke gevolgen voor de Premier League. Voor de rijkste clubs wordt het dan makkelijker om nog rijker te worden. Kleinere clubs hebben dan minder slagkracht op de transfermarkt.

Tweede rechtszaak op komst

Deze rechtszaak vindt slechts enkele maanden plaats voordat een belangrijke andere zaak dient. De Premier League beschuldigt Manchester City van het breken van liefst 115 financiële regels tussen 2009 en 2023.

Als City die zaak zou verliezen, dan kunnen de consequenties enorm zijn. Boetes, puntenaftrek en zelfs degradatie zijn niet uitgesloten.

In dat licht is de zaak van maandag van belang. Sommige van de 115 vermeende overtredingen gaan namelijk over betalingen van sponsors die gelieerd zijn aan Abu Dhabi, zo schrijft de BBC.

Mocht City de APT-zaak winnen, dan zal dat de positie van de club in de komende rechtszaak behoorlijk versterken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl