Kopecky houdt in voor haar ploeggenote Majerus, die op haar beurt niet wint
NOS Wielrennen

Keuzestress nekt SD Worx in Groot-Brittannië: sterrenploeg verliest van Roseman-Gannon

Ruby Roseman-Gannon heeft de slotrit van de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De Australisch kampioene van Liv Alula Jayco verraste vriend en vijand door in een knotsgekke finale drie SD Worx-toppers te verslaan.

Een pleister op de wonde voor de Nederlandse ploeg: Lotte Kopecky won wel het eindklassement.

Voor de 25-jarige Roseman-Gannon is het de eerste internationale zege in haar kampioenstrui. De Australische, die bekendstaat om haar sprint, kwam dit jaar nog niet verder dan een vijfde plek in een etappe van de Ronde van Burgos.

Slotrit komt vroeg op gang

De rensters kregen een lastige slotrit voorgeschoteld. In een regenachtig Manchester stond een etappe op het programma met meerdere kleine hindernissen, waaronder Ramsbottom Rake, een steile klim halverwege de koers.

Elizabeth Deignan reed al snel weg en begon met een kleine voorsprong aan die moeilijke helling. Wereldkampioene Kopecky leidde de achtervolging in de achtergrond en ze reed gestaag naar de eenzame leidster toe. Eenmaal boven zaten er nog slechts dertien renners bij elkaar, inclusief Kopecky, Deignan en Lorena Wiebes. De rest reed al op flinke achterstand.

Kopecky en Wiebes domineren

SD Worx had meerdere kaarten te spelen in de finale. Zowel Kopecky als Wiebes kon in verschillende scenario's winnen. Kopecky schoof nog even mee met een vluchtpoging van vier, waar ook Pfeiffer Georgi van dsm-firmenich-Post NL bij zat.

Achter haar werd het peloton steeds groter en negen kilometer voor de finish volgde een hergroepering. Een groep van 25 rensters ging strijden om de zege in de bochtige straten van Manchester.

SD Worx speelt met vuur

Wat volgde was een hele bijzondere slotkilometer. Kopecky leidde haar ploeggenoten Christine Majerus en Wiebes de laatste vijfhonderd meter in. In de gladde bochten pakte ze een groot gat op hen, waarna ze op papier makkelijk naar de overwinning kon rijden.

Kopecky rijdt met afstand op kop in de laatste honderd meter

Toen hield Kopecky plots haar benen stil en keek ze achterom. Wiebes en Kopecky moedigden allebei Majerus aan, waarna de Luxemburgse alles op alles zette om de koers te winnen. Vlak voor de streep waande ze zich veilig en stak ze haar handen in de lucht om de overwinning te vieren.

Te vroeg gejuicht

Het bleek alleen te vroeg, want Australisch kampioene Ruby Roseman-Gannon sprintte ook nog mee voor de winst. Terwijl Majerus al aan het vieren was, duwde Roseman-Gannon haar wiel over de streep. De boze handgebaren van Kopecky konden er niets meer aan veranderen, SD Worx had deze etappe weggegeven: de Australische van Liv Alula Jayco won de slotrit.

Door de bonificatiesecondes van de tweede plaats steeg Majerus nog wel naar de derde plek in de eindnotering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl