Lorena Wiebes
NOS WielrennenAangepast

Wiebes wint in Tour of Britain, revanche Vos daags na afgewezen protest in Catalonië

Lorena Wiebes heeft de derde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De Nederlandse topsprinter bezorgde SD Worx-Protime de derde etappezege, nadat wereldkampioen Lotte Kopecky de eerste twee ritten op haar naam had geschreven.

In de 106 kilometer lange rit met start en finish in Warrington lag de uitdaging in de smalle wegen. Drie kilometer na de start was de eerste valpartij in een bocht al een feit. De Britse Alice McWilliam van Hess Cycling Team viel hard en moest opgeven.

Na een korte, scherpe afdaling vanaf Appleton Thorn was het een vlakke rit terug naar Warrington. Het werd een zenuwslopende finale waarin het peloton in een lang lint naar de streep trok.

De Belgische Kopecky trok de sprint aan en maakte in de laatste meters plaats voor haar ploeggenoot Wiebes, die als een raket naar voren schoot en landgenote Charlotte Kool van Team dsm-firmenich PostNL klopte. De Australische Georgia Baker van Liv AlUla Jayco werd derde, Kopecky eindigde op de zevende plaats.

Kopecky behoudt de leiding in het klassement. Eline Jansen is op de vijfde plaats met 43 seconden achterstand de beste Nederlandse. De Ronde van Groot-Brittannië eindigt zondag met een rit met start en aankomst in Manchester.

Vos wint nu wel

In de Ronde van Catalonië greep Marianne Vos de macht. De kopvrouw van Visma-Lease a Bike won de tweede etappe en reed Ally Wollaston, die haar vrijdag nog van de ritzege afgehouden had, uit de leiderstrui.

Marianne Vos

De etappe naar La Molina was 95 kilometer lang met aankomst bergop (11,1 kilometer à 4,3 %). Een bijna compleet peloton begon aan de slotklim. Meerdere ploeggenoten van Vos vielen daar aan, voordat ze het zelf probeerde.

Katrine Aalerud was de enige die de 37-jarige Brabantse kon volgen. Toen Vos op 3 kilometer van de streep opnieuw versnelde, paste de Noorse.

Vos soleerde naar de zege en ploeggenote Riejanne Markus won de sprint van de achtervolgende groep.

Tevergeefs protest

Het was een mooie revanche voor Vos. Vrijdag verloor ze de sprint van Wollaston. De Nederlandse meende gehinderd te zijn in de sprint en protesteerde, maar de uitslag bleef staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl