NOS Wielrennen

Kopecky onklopbaar in Tour of Britain, protesterende Vos verliest sprint in Catalonië

Lotte Kopecky heeft na de openingsrit ook de tweede etappe in de Ronde van Groot-Brittannië op haar naam geschreven. De Belgische wereldkampioene van SD Worx-Protime viel aan op de klim van de dag en klopte in de sprint haar Britse medevluchtster Anna Henderson.

In de 140 kilometer lange etappe met start en finish in Wrexham lag het zwaartepunt op 27 kilometer voor de finish met de beklimming van de Horseshoe Pass (4,5 kilometer à 6,2% stijging).

Kopecky sprong vlak onder de top weg uit het uitgedunde peloton en kreeg alleen Henderson - die normaal koerst voor Visma-Lease a Bike, maar deze week koerst met een Britse selectie.

Het duo pakte een voorsprong van veertig seconden op het peloton, dat onder leiding van de ploeg van Letizia Paternoster (Liv-AlUla-Jayco) bleef jagen maar de koploopsters niet te pakken kreeg.

In de sprint ging Kopecky van kop af aan. Henderson moest het antwoord schuldig blijven. Lorena Wiebes, ploeggenote van Kopecky, spurtte naar de derde plaats.

De Ronde van Groot-Brittannië eindigt zondag met een rit met start en aankomst in Manchester.

Wollaston klopt protesterende Vos

De eerste etappe van de Ronde van Catalonië liep uit op een sprint van een uitgedund peloton. Daarin was de 23-jarige Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston (AG Insurance-Soudal) net iets sneller dan Marianne Vos en Arlenis Sierra.

De rit van ruim 100 kilometer startte en eindigde in Manresa en ging over twee klimmetjes van de derde categorie. De Spaanse Mireia Trias ging vroeg op avontuur, maar kon niet voorkomen dat de etappe eindigde in een massasprint.

Wollaston drukte haar wiel iets eerder over de streep dan Vos, die direct na afloop protesteerde. De Nederlandse van Visma-Lease a Bike meende gehinderd te zijn in de sprint, maar de uitslag bleef staan. Riejanne Markus werd negende, Fem van Empel elfde.

In de Ronde van Catalonië - die pas aan zijn tweede editie toe is - volgen nog twee etappes. Zaterdag eindigt de rit bergop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl