Bondscoach Stanley Menzo eerder dit jaar tijdens een training in Nederland

Menzo en Advocaat boeken met Suriname en Curaçao tweede zege in WK-kwalificatie

Suriname heeft tegen laagvlieger Anguilla zijn tweede zege geboekt in de kwalificatie voor het WK van 2026. Het elftal van bondscoach Stanley Menzo won met 4-0 van de nummer 209 van de FIFA-wereldranglijst.

Na tien minuten kwam Suriname op voorsprong via een intikker van Tyrone Conraad, die in de Chinese competitie speelt. De meeste dreiging kwam van Virgil Misidjan, oud-speler van FC Twente en tegenwoordig actief voor het Saoedische Al Taee.

Ook Djevencio van der Kust (Sparta), Justin Lonwijk (Fortuna Sittard) en Stefano Denswil (Trabzonspor) stonden in de basis bij de nummer 144 van de wereld. Jeredy Hilterman (Willem II), Gyrano Kerk (Antwerp) en Sheraldo Becker (Real Sociedad) vielen in.

Doelman Etienne Vaessen speelde zijn tweede interland voor Suriname en kreeg weinig te doen. Door zijn in Paramaribo geboren opa mag Vaessen uitkomen voor het Surinaamse elftal. Vooraf zei hij in een interview: "Ik heb Anguilla even gegoogeld en zag heel mooie, witte stranden. Een voetbalveld heb ik nog niet gezien, maar dat zal ook wel ergens liggen."

Dat veld op Anguilla bleek een droge en hobbelige grasmat in het Raymond E. Guishard-stadion, wat ervoor zorgde dat Suriname moeilijk tot voetballen kwam en bij rust slechts 1-0 voorstond.

Strand op Anguilla

Anguilla beperkte zich tot verdedigen. De kleine eilandstaat, gelegen ten noorden van Sint Maarten, plaatste zich voor deze fase van de kwalificatie door via penalty's de Turks- en Caicoseilanden uit te schakelen. Het was de eerste overwinning sinds 2010, na een droogte van 37 wedstrijden.

In de 62ste minuut maakte Shaquille Pinas er 2-0 van. De verdediger van het Zweedse Hammarby haalde uit vanaf de rand van het strafschopgebied. Conraad maakte met het hoofd zijn tweede van de dag. Een eigen doelpunt zorgde voor de 4-0 eindstand.

Kwalificatie

Afgelopen woensdag was Suriname al met 4-1 te sterk voor Saint Vincent en de Grenadines. De ploeg gaat aan de leiding in groep F in de tweede kwalificatieronde en neemt het later op tegen El Salvador en Puerto Rico.

De nummers een en twee van de poules gaan door naar de volgende ronde. In totaal zijn er bij CONCACAF vijf tickets te verdienen voor het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico.