Minister Abdellatif Ouahbi
NOS Nieuws

Justitieminister Marokko: geen huwelijksakte meer nodig om hotel te boeken

De Marokkaanse minister van Justitie Abdellatif Ouahbi heeft een voorstel gedaan om de ongeschreven regel te schrappen die koppels verplicht een huwelijksakte te laten zien bij hotels. Sinds deze week zouden Marokkanen, uit Marokko maar ook Marokkaanse Nederlanders, niet meer een huwelijksakte hoeven te laten zien bij het boeken van een tweepersoons hotelkamer. Hotels melden anoniem dat ze al nieuwe instructies hebben gekregen van de autoriteiten.

Volgens Ouahbi is het niet meer van deze tijd. Ondanks dat het verbod niet meegenomen is in de wetgeving, voeren hoteleigenaren die controle wel uit. Ze doen dat deels uit angst om in problemen te komen, maar ook deels uit principe. Seks buiten het huwelijk is wel duidelijk verboden bij wet, waarbij het gaat om zowel overspel als seks voor het huwelijk. Voor buitenlandse toeristen geldt deze regel niet.

Voor Marokkaanse vrouwen betekent deze verandering ook dat ze een hotel mogen boeken in dezelfde stad als waar zij wonen. Dit werd eerder afgewezen door hoteleigenaren. Het is dan ook nog maar de vraag hoeveel effect Ouahbi's uitspraak zal hebben in de praktijk, omdat hoteleigenaren ook uit persoonlijke overwegingen liever geen Marokkaanse buitenechtelijke stellen verwelkomen.

De uitspraak van Ouahbi veroorzaakt discussies in het land. Enerzijds zijn er Marokkanen die blij zijn met de koers. Ook getrouwde stellen, die het idee hebben dat hun persoonlijke vrijheid en privacy geschonden wordt met de ongeschreven regel.

Anderzijds zijn er Marokkanen, ook vrouwen, die zich zorgen maken om progressieve tendensen. De vrouwelijke tak van de politieke partij Parti de la justice et du développement, noemt het een onverantwoordelijke actie. Het zou schadelijk zijn voor de Marokkaanse samenleving omdat sekswerk daarmee gestimuleerd zou worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl