In de veel bekritiseerde video kiest een jonge vrouw een potentiële partner op basis van kledingstijl
NOS Nieuws

Ophef en gerechtelijk onderzoek in Marokko door online datingprogramma

In Marokko is commotie ontstaan naar aanleiding van een datingprogramma op YouTube: Blind-date by outfit. In het programma kiezen deelnemers een potentiële partner op basis van hun kledingstijl. Volgens veel Marokkanen staat de inhoud haaks op de Marokkaanse normen en waarden en het ministerie van Justitie is er zelfs een onderzoek gestart.

De verontwaardiging ontstond nadat de eerste aflevering van het programma online was gekomen. In de 40 minuten durende video stelt een 20-jarige Marokkaans-Nederlandse vrouw vragen aan jonge mannen terwijl zij alleen hun broek en schoenen ziet. Veel kijkers vallen over de korte rok van de vrouw.

Op het moment dat er nog twee kandidaten over zijn, laat de deelneemster haar hond de winnaar kiezen. Dat wordt door veel internetgebruikers gezien als mensonterend en respectloos. Daarnaast is de hond volgens de islam in veel gevallen onrein.

Bekijk de aflevering hier:

Het Marokkaanse publiek heeft de veiligheidsdiensten om directe actie gevraagd. Volgens hen strookt de video niet met de geldende fatsoensnormen. In minder dan vier dagen werd het filmpje 1,8 miljoen keer bekeken. Veel kijkers reageren dat het maken en uitzenden van datingprogramma's in westerse landen thuishoort.

Het programma is gebaseerd op de Amerikaanse show Blind dating. Het youtubekanaal bestaat pas sinds januari van dit jaar. In februari had het kanaal al 60.000 volgers na het uitzenden van een soortgelijk programma, genaamd Speed dating. Hierover ontstond ook discussie, maar de reactie op de recentste video was nog veel groter.

Uit het politieonderzoek moet blijken of er strafbare feiten zijn gepleegd bij het maken van het online programma. Volgens diverse Marokkaanse media volgt de politie de circulatie van de video nauwlettend. Die is nog altijd te zien op YouTube, maar de roep om hem offline te halen klinkt steeds luider in Marokko.

Tegelijkertijd is op de commotie ook kritiek, bijvoorbeeld van het Instagram-account Moroccan Outlaw. Die pleit voor de decriminalisering van seks buiten het huwelijk. De beheerders van die pagina ontvangen regelmatig doodsbedreigingen waar volgens hen niet tegen wordt opgetreden. "ISIS-leden bedreigen ons in expliciete video's op YouTube en Facebook vanwege dit blog. Maar de veiligheidsdienst onderzoekt wel de video van een youtubemeisje", is hun reactie op het onderzoek en de ophef.

De vrouw in de aflevering waar de kritiek met name op is gericht, is een influencer met een half miljoen volgers op TikTok. Zij heeft inmiddels een reactie-video geplaatst waarin ze spijt betuigt en uitleg geeft. "Ik ben opgegroeid in Nederland en gebruik ook sociale media in Nederland. Ik was me er niet van bewust dat dit aanstootgevend kon zijn in Marokko. Ik wil niemand aanmoedigen om er zo uit te zien, maar ik ben opgegroeid in een maatschappij waar dit wel kan." Ook zegt ze dat ze haar hond een rol in de video had gegeven omdat ze die als haar dochter beschouwt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl