Ariane, Amalia en Alexia met hond Mambo
NOS Nieuws

Prinsessen voelen zich beperkt 'doordat iedereen camera mee heeft'

Prinsessen Amalia en Alexia ervaren minder vrijheid dan leeftijdsgenoten omdat ze overal waar ze komen gefotografeerd of gefilmd kunnen worden. Dat zeiden zij vandaag op een persmoment rond een fotosessie.

Volgens Alexia is het "van deze tijd dat iedereen een camera bij zich heeft" en dat filmpjes en foto's gemakkelijk online worden gezet. Ze snapt dat mensen haar herkennen en dat dat "interessant is" voor hen. "Maar ik voel mij er wel beperkt door."

Alexia zegt het gevoel te hebben niet te kunnen doen wat haar leeftijdsgenoten doen, omdat ze bang is "dat het de dag daarna allemaal op sociale media staat". Die angst is niet ongegrond: in 2022 werden privévideo's van de prinses gelekt via Tiktok en een jaar eerder lekte er een foto uit van de prinses die aan het feesten is.

Lol op andere manier

Kroonprinses Amalia beaamt dat en zegt dat ze nog wel lol heeft met haar vrienden "maar op een andere manier" waarbij zij "momenten uitkiest" of "er een andere invulling aan geeft". Wat zij daarmee bedoelt, zegt ze niet. Ook spreekt ze haar dankbaarheid uit voor vrienden "die ons willen beschermen en zoveel mogelijk willen meedenken."

Kroonprinses Amalia tijdens haar bezoek aan Bonaire

Vanwege bedreigingen studeerde Amalia vorig jaar in Spanje, waar ze meer bewegingsvrijheid had. Inmiddels is ze weer terug in Amsterdam waar ze aan de UvA Politics, Psychology, Law and Economics studeert. Ze zegt daar nu een leuke studententijd te hebben, maar weidt daar niet over uit.

'Bewust van sociale media'

De prinsessen herhaalden hun boodschap van vorig jaar dat ze "verstandig" om moeten gaan met sociale media. Amalia: "Maar ik geloof dat dat niet alleen voor ons geldt, maar voor iedereen. Want iedereen gaat uit en heeft weleens plezier. Met sociale media erbij denk ik dat iedereen zich heel bewust moet worden van wat er op internet terechtkomt van zichzelf."

Alexia begint na de zomer met haar studie. Koningin Máxima bevestigde tijdens het persmoment dat haar dochter zich op meerdere plekken heeft ingeschreven waaronder de Rijksuniversiteit Groningen. "Als ze eruit is, hoort u het direct."

De prinses stelt last te hebben van "keuzestress". Haar zus Amalia valt haar bij: "Ze zal niet de enige zijn. Ik denk dat er heel veel leeftijdsgenoten zijn die het echt nog niet weten." Bij de fotoserie was ook hun zusje Ariane aanwezig, maar zij sprak niet met de pers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl