De koninklijke familie op het Zuiderstrand in Den Haag
NOS Nieuws

Prinsessen spreken voor het eerst over negatieve aandacht op sociale media

Prinses Amalia en haar zus prinses Alexia hebben zich voor het eerst in het openbaar uitgelaten over hun ervaringen met negatieve aandacht op sociale media. Ze deden dat na afloop van het halfjaarlijkse fotomoment van het Koninklijk Huis.

"Sociale media hebben wel een grote impact gehad, veelal niet positief", zei Amalia hierover. Ze heeft geleerd soms simpelweg niet te lezen wat er over haar wordt geschreven en ook om het niet persoonlijk te nemen. Dat is iets wat niet alleen voor prinsessen belangrijk is, zei Alexia. "Voor iedereen is het heel belangrijk om wat er over je wordt gezegd niet persoonlijk te nemen."

De afgelopen jaren lekten verschillende filmpjes en foto's van Alexia uit via sociale media. Alexia zegt zich niet beperkt te voelen in haar socialemediagebruik, maar noemt het uitlekken wel een "enorme les". Het heeft haar bewuster gemaakt van wat ze plaatst, zei ze. "En ook wie je toelaat", vulde Amalia haar aan.

Het doet wel iets met je, maar je raakt eraan gewend, zei Alexia. "Ik weet wie ik ben, mijn familie weet wie ik ben en mijn vrienden weten wie ik ben. Ik lig er niet wakker van."

Bedreigingen

Amalia heeft haar eerste studiejaar aan de Universiteit van Amsterdam afgerond, dat vanwege bedreigingen anders is gelopen dan ze had gehoopt. Zij krijgt zware beveiliging en woont zij uit veiligheidsoverwegingen nog bij haar ouders in Den Haag.

"Zoals jullie allemaal wel weten is het afgelopen jaar echt moeilijk geweest, en is het nog steeds moeilijk." De kroonprinses zegt elke dag geprobeerd te hebben "een glimlach op te zetten en door te gaan".

"Ik ben er enorm trots op hoe Amalia het heeft gedaan afgelopen jaar", zei Alexia. "Ze heeft elke dag een glimlach opgezet, ik zou het haar echt niet nadoen. Daar ben ik enorm trots op en ik vind ook dat dat erkenning verdient van iedereen."

De woorden van Alexia leken de kroonprinses te emotioneren:

Zomerse fotosessie koninklijke familie op strand in Den Haag

Zelf zei Alexia ook "twee heel bewogen jaren" achter de rug te hebben en daarom komend jaar een tussenjaar te nemen. "Het wordt een beetje reizen, werken en van alles. Heel veel plannen, maar nog niets gepland", voegde ze daaraan toe. Alexia zat de afgelopen twee jaar op het United World College of the Atlantic in Wales. Ze rondde vorige maand haar examens af.

Alexia, die deze week 18 is geworden, kan nu in geval van nood staatshoofd worden als haar vader en zus zouden wegvallen. Ze zei hierover dat ze samen met Ariane haar oudste zus wil steunen. Maar dat betekent niet dat ze daar rekening mee houdt bij haar studiekeuze. "U overschat hoeveel we daar over nadenken op dit moment", zei Amalia over de rol van haar zus in de monarchie.

Ze zei heel veel ambities te hebben, maar ging daar verder niet op in.

  • ANP
    De koninklijke familie op het Zuiderstrand in Den Haag
  • ANP
    Koningin Máxima met hond Mambo
  • ANP
    De koninklijke familie op het Zuiderstrand in Den Haag

De fotosessie was dit jaar bij de Haagse strandtent La Cantina. Dat was vorig jaar ook de bedoeling, maar vanwege ongunstige weersverwachting werd het fotomoment toen verplaatst naar Paleis Noordeinde. Dit jaar bleef het droog en scheen de zon, al waaide het wel flink.

Ook een van de honden van de familie, toypoedel Mambo, was bij de fotosessie op het strand aanwezig.

Compleet op de foto

De fotosessie is een van de twee jaarlijkse fotomomenten van het Koninklijk Huis. In eerdere jaren werden de fotomomenten op twee vaste momenten in het jaar gehouden. Dat is nu niet meer het geval. Er worden nu twee keer per jaar foto's genomen op een moment waarop alle gezinsleden bij elkaar zijn, omdat de koninklijke familie alleen compleet op de foto wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl