ANP
NOS NieuwsAangepast

Koning tijdens fotosessie: we leven heel erg mee met de boeren

Koning Willem-Alexander heeft tijdens het zomerfotomoment met zijn gezin tegen de pers gezegd "mee te leven met de boeren". Volgens de koning moet er perspectief geboden worden aan de boeren, zodat ze weten hoe hun toekomst eruitziet.

"Boeren draag ik echt in mijn hart, ze zijn een heel belangrijk deel van ons land. Het culturele erfgoed van het platteland wordt gedragen door de boeren", zei hij.

Willem-Alexander vindt verder dat de boeren een belangrijk deel van de geschiedenis van het land zijn, "en hopelijk ook van de toekomst van Nederland". Wel zei de koning dat de stikstofcrisis op een of andere manier opgelost moet worden.

Voormalig minister van Landbouw en vicepremier Schouten begrijpt dat de koning de boeren een hart onder de riem wil steken. Ze is weleens met de koning op werkbezoek geweest. "Ik weet dat de koning heel begaan is met de boeren", aldus Schouten. "Hij weet er ook veel van."

Koning over stikstof: 'Als er maar perspectief is voor de boeren'

Het ging bij het fotomoment op Paleis Noordeinde vandaag ook over het 'tiara-debuut' van kroonprinses Amalia, bij de viering van de 18e verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra. Komende Prinsjesdag is Amalia ook aanwezig, maar tot nu toe staat er nog geen ander officieel moment op de planning.

"Ik denk dat we eerst echt even moeten focussen op haar studie in Amsterdam. Daarna kunnen we nog van alles bedenken, want aan nieuwsgierigheid hier is er geen enkel gebrek", aldus haar moeder, koningin Máxima.

Binnenkort verhuist Amalia naar Amsterdam voor haar studie. Haar huidige woonplaats Den Haag gaat ze naar eigen zeggen wel missen, vooral het strand en samen 's avonds aan tafel zitten voor het diner.

Een impressie van de fotosessie vandaag:

Koninklijke familie poseert voor zomerse fotosessie in Paleis Noordeinde

Het fotomoment was verplaatst van het Haagse Zuiderstrand naar Paleis Noordeinde omdat het slecht weer was. Vanwege de regen, onweersbuien en windstoten had het KNMI voor een groot deel van het land code geel afgegeven. De Haagse strandtent La Cantina was oorspronkelijk de beoogde plek voor de fotoshoot.

Net voor 14.00 uur kwam het koninklijk gezin aan bij het paleis. Daar gingen ze via de trap naar de achtervestibule waar zo'n honderd leden van de Nederlandse pers op hen wachtten.

Begin dit jaar bracht de Rijksvoorlichtingsdienst naar buiten dat de jaarlijkse fotosessies met de Oranjes er voortaan anders uitzien. Ze worden niet meer gehouden op twee vaste momenten in het jaar rond de vakanties, maar alleen wanneer alle gezinsleden bij elkaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl