1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

'Tiara-debuut' voor prinses Amalia in Oslo

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

Prinses Amalia is voor het eerst officieel op reis als Prinses van Oranje. Ze is in Noorwegen voor de 18de verjaardag van prinses Ingrid Alexandra. Vanavond is er een groot galadiner in Oslo met royals uit heel Europa. En voor prinses Amalia betekent dit haar "tiara-debuut".

De eerste officiële taak van Amalia was de zogenoemde binnengeleiding in de Raad van State een dag na haar verjaardag in december. En nu dus voor het eerst naar het buitenland in haar functie als kroonprinses.

De dresscode van het galadiner vanavond in Oslo is 'White Tie'. Dat betekent dat prinses Amalia een ordelint zal dragen én een tiara. En dat laatste is iets waar de prinses vast naar uitkijkt. In het boek dat verscheen ter ere van haar 18de verjaardag vertelde ze dat ze dol is op tiara's, een soort kroon, en dat ze vroeger altijd die van haar moeder opzette. Ze heeft zich er ook echt in verdiept: "Laat me een tiara zien en ik weet waar die vandaan komt. Alle tiara's van Europa kan ik herkennen."

Royaltyverslaggever Josine Droogendijk, gespecialiseerd in kleding en juwelen, is heel benieuwd welke tiara Amalia zal kiezen maar ze hoopt op één in het bijzonder. Een diadeem die koningin Máxima droeg op háár tiara-debuut. En dat was toevallig ook in Noorwegen. Een kleine subtiele diadeem. "Dat heeft ook te maken met haar positie, want Amalia is nog geen koningin. En in Nederland zie je duidelijk de verdeling dat de koningin een grotere diadeem draagt dan een prinses. Maxima draagt nu grotere tiara's dan voor 2013."

Er zijn zo'n twintig tiara's in het bezit van de koninklijke familie. Die zijn samen met andere juwelen ondergebracht in een stichting, die nog stamt uit de tijd van Juliana. Het idee erachter is dat als de koning overlijdt de juwelen niet worden verdeeld onder alle familieleden, legt Droogendijk uit. "Want anders zou bijvoorbeeld Ariane ook een derde van die diademen erven. En wat moet je als prinses die bijvoorbeeld een hele andere kant opgaat met al die juwelen." Door die stichting blijven de tiara's in het bezit van de kroon.

Het is trouwens niet een officiële regel dat de prinses pas een tiara draagt vanaf haar 18de. Volgens Droogendijk is het meer een gebruik. "Het was ook altijd traditie bij de Oranjes om een tiara te krijgen voor je 18e verjaardag. Juliana kreeg er één, Beatrix ook, maar van Amalia weten we dat niet. Het hof is daar erg gesloten over. De koninklijke kluis is inmiddels aardig vol, dus daar kan Amalia prima iets uit dragen. Maar als juwelenliefhebber hoop ik natuurlijk op een nieuwe tiara."

Werken aan imago

Net als vele andere royalty-journalisten kijkt Droogendijk erg uit naar de beelden van het gala in Oslo vanavond. "De afgelopen jaren waren sober door corona en was er weinig pracht en praal. Dit is ook een startsein voor een nieuwe periode. Amalia is haar hele jeugd buiten de publiciteit gehouden. Maar dit is ook iets wat bij haar functie hoort. Ik denk dat het een hele goede manier is om iets van haar zelf te laten zien. Juwelen zeggen iets over het verleden en over wie je bent, maar kleding ook. En dat allemaal bij elkaar is dé manier voor Amalia om aan haar imago te werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl