Nigel Farage
NOS Nieuws

Brexiteer Nigel Farage terug in de Britse politiek: 'Een enorme ommezwaai'

Nigel Farage, een van de drijvende krachten achter de Brexit, stelt zich toch kandidaat voor de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Hij wil voor de anti-immigratiepartij Reform UK het parlement in. Onlangs sloot hij een comeback in de politiek juist nog uit.

"Ik ben van gedachten veranderd", zei de 60-jarige politicus op een persconferentie. "Ik ga me verkiesbaar stellen." Het nieuws is volgens de BBC "een enorme ommezwaai".

Farage liet weten dat hij de ambitie heeft om miljoenen stemmen binnen te slepen. Verder zei hij dat hij als leider van zijn Reform UK niet alleen terug is voor deze verkiezingen, maar voor de komende vijf jaar.

Kiesdistrict Clacton

Op 4 juli gaat Farage voor de parlementszetel van het kiesdistrict Clacton aan de Engelse oostkust. Daar stemde in 2016, bij het Brexit-referendum, maar liefst 70 procent van de kiesgerechtigden voor het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Volgens Farage is er op dit moment "iets fundamenteel mis" in de politiek. De kern van politieke debatten is naar links verschoven, zei hij, nadat David Cameron in 2010 premier werd. Daarnaast vindt hij dat "de politieke klasse" verder van de gewone kiezer af is komen te staan.

Uit een peiling komt vandaag naar voren dat Labour afstevent op zijn grootste verkiezingsoverwinning ooit. Het Britse onderzoeksbureau YouGov voorspelt dat de belangrijkste oppositiepartij een meerderheid van ruim 190 zetels in de wacht zal slepen.

Verschillende eerdere peilingen lieten al een consistente voorsprong van zo'n 20 procentpunt zien van Labour ten opzichte van de Conservatieven. Het lijkt erop dat Labour na veertien jaar weer aan de macht komt. De lokale verkiezingen liepen vorige maand uit op een drama voor premier Sunak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl