Reddingswerkers, gisteren in Baar-Ebenhausen
NOS NieuwsAangepast

Noodweer in Zuid-Duitsland houdt aan, meer dorpen geëvacueerd

De aanhoudende regen in Zuid-Duitsland blijft tot problemen leiden. Verschillende dorpen aan de oevers van de rivieren de Donau en de Schmutter in Zuid-Duitsland worden de komende uren geëvacueerd. Voor inwoners uit het gebied worden opvangplekken klaar gemaakt.

Volgens de lokale autoriteiten stijgt het waterpeil in de rivieren nog steeds. In meerdere gemeenten in Beieren geldt de noodtoestand. De Duitse weerdienst waarschuwt voor onweer en zware regen. Bondskanselier Olaf Scholz reist vandaag naar het overstromingsgebied.

Bij Ebersbach an der Fils brak een rivier gisteravond door een geluidswal:

Duitse rivier breekt door geluidswand en zet snelweg onder water

In de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg regent het sinds vrijdag onophoudelijk. Zondag braken in de deelstaat Beieren twee dammen door. Het zijn dammen in zijtakken van de Donau in Pfaffenhofen an der Ilm. Volgens Duitse media zijn die dammen onherstelbaar beschadigd.

Dode en vermisten

Bij reddingswerken kwam een brandweerman om. De man overleed in het Beierse Pfaffenhofen an der Ilm toen zijn rubberboot omsloeg. Drie andere brandweermensen overleefden het wel. Bondskanselier Scholz heeft de familie van de brandweerman gecondoleerd. In de plaats Offingen wordt ook nog een brandweerman vermist. Net als bij de omgekomen brandweerman sloeg ook zijn reddingsboot om. Ook een vrouw wordt nog vermist.

In heel Beieren zijn 40.000 reddingswerkers actief, zegt minister-president Söder van de deelstaat. Ook hij stond stil bij het overlijden van de brandweerman: "Dat de situatie hier ernstig is, blijkt wel uit de dood van een collega. Daarom is er naast al het werk dat gedaan moet worden ook ruimte voor verdriet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl