Hoogwater in Gotteshofen, in de buurt van Ingolstadt
NOS Nieuws

Dammen doorgebroken in Beieren, nog meer zware regen verwacht

De Duitse bondskanselier Scholz heeft de familie van de brandweerman gecondoleerd die om het leven kwam bij een reddingsactie tijdens het noodweer. Het zuiden van Duitsland wordt al dagen geteisterd door hevige regen. Vandaag zijn in de deelstaat Beieren twee dammen doorgebroken.

Het zijn dammen in zijtakken van de Donau in Pfaffenhofen an der Ilm. Die zijn onherstelbaar beschadigd, meldt Die Welt. In die plaats kwam afgelopen nacht een brandweerman om het leven bij een reddingsactie. Er wordt gevreesd voor verdere overstromingen.

"De dood van een brandweerman raakt me. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en collega's", schrijft Scholz op X. Ook zegt hij dat hij alle reddingswerkers en andere mensen die te hulp schieten "veel dank en respect" verschuldigd is. Volgens Duitse media wil Scholz morgen het getroffen gebied bezoeken om de schade met eigen ogen te zien.

In heel Beieren zijn 40.000 reddingswerkers actief, zegt minister-president Söder van de deelstaat. Ook hij stond stil bij het overlijden van de brandweerman: "Dat de situatie ernstig is hier, blijkt wel uit de dood van een collega. Daarom is er naast al het werk dat gedaan moet worden, ook ruimte voor verdriet."

In de plaats Offingen wordt ook nog een brandweerman vermist. Net als bij de omgekomen brandweerman, sloeg zijn reddingsboot om. Onder meer met helikopters wordt naar hem gezocht.

  • AFP
    Brandweerlieden worden ingezet bij de hulpverlening
  • AFP
    Zandzakken in de straten van Baar-Ebenhausen
  • AFP
    Een ondergelopen straat in Baar-Ebenhausen, ten zuiden van Ingolstadt
  • AFP
    Een wagen van de reddingsdienst in Baar-Ebenhausen

In de regio dreigen meer overstromingen. Honderden mensen zijn geëvacueerd. De afgelopen 24 uur vielen op veel plaatsen meer dan 100 millimeter regen. Er wordt nog meer zware regenval verwacht, in combinatie met onweer.

Zo'n achthonderd militairen van de Bundeswehr helpen, onder meer met het aanvoeren van zandzakken. Ook zijn er teams van het Rode Kruis actief.

Afgelopen nacht ontspoorde er in Schwäbisch Gmünd, bij Stuttgart, een trein na een aardverschuiving. De twee voorste wagons schoten van de rails, niemand raakte gewond.

Volgens een woordvoerder van het spoor zijn de opruimwerkzaamheden nog bezig. Over een van de sporen is weer treinverkeer mogelijk, al kunnen treinen er alleen met lage snelheden overheen. Het gestrande treinstel moet nog worden weggesleept.

De modderstroom kwam precies tot aan de rand van het spoor:

Mens en dier in het nauw door overstromingen in Zuid-Duitsland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl