NOS NieuwsAangepast

Brandweerman komt om door noodweer Zuid-Duitsland, ook trein ontspoord

In het noodweer in het zuiden van Duitsland is een brandweerman om het leven gekomen. De man overleed in het Beierse Pfaffenhofen an der Ilm toen zijn rubberboot omsloeg. Drie andere brandweermensen overleefden het wel.

Volgens de Bayerischer Rundfunk is het slachtoffer een man van 42. Hij was met zijn collega's met de boot onderweg naar een bungalow die door het water omgeven was en waar nog mensen in zaten. De boot kantelde in het hoge water.

Onduidelijk is of de mensen in bungalow geëvacueerd konden worden. Even verderop, in Schrobenhausen, wordt nog iemand vermist. Diegene zou in de kelder van een huis hebben gezeten toen het gebied overstroomde. De hulpdiensten hebben dat huis nog niet kunnen bereiken.

Trein ontspoord

In andere delen van Zuid-Duitsland blijven de problemen ook groot door het noodweer. In Schwäbisch Gmünd, bij Stuttgart, zijn gisteravond laat twee wagons van een ICE-sneltrein ontspoord na een aardverschuiving.

Een woordvoerder van de Duitse spoorwegen laat aan persbureau DPA weten dat geen van de 185 passagiers gewond is geraakt. Ze zijn allemaal veilig uit de trein gehaald. De inzittenden werden naar een nabijgelegen kleuterschool gebracht. Daar werden ze opgepikt door een bus die ze naar het nabijgelegen Plüderhausen heeft gebracht.

De modderstroom kwam precies tot aan de rand van het spoor:

Mens en dier in het nauw door overstromingen in Zuid-Duitsland

Volgens de woordvoerder van de spoorwegen schoten de twee voorste wagons rond 23.20 uur van de rails, maar kantelden ze niet. De aardverschuiving trof een gebied van zo'n 30 meter. Die was ontstaan door forse regenval die het zuiden van Duitsland sinds vrijdag teistert. Vanwege overstromingen werd de ICE-trein tussen Ulm en Stuttgart omgeleid.

Treinreizigers in het zuiden van Duitsland moeten vandaag rekening houden met uitval van treinen en vertragingen.

Ook in Zwitserland zijn meerdere wegen onder water gelopen of onbegaanbaar door aardverschuivingen. Al is de schade daar niet zo groot als in Duitsland.

Noodtoestand

Door het extreme weer is in tien gemeenten in de deelstaat Beieren de noodtoestand uitgeroepen. De Donau en een aantal zijrivieren dreigen daar buiten hun oevers te treden. Gisteren bleek al dat de waterstanden in Beieren door de aanhoudende regen het niveau bereikt hebben dat slechts eens in de honderd jaar voorkomt.

Mensen die vastzitten in hun huis worden met boten en helikopters geëvacueerd. Op verschillende plekken zijn gevaarlijke situaties ontstaan. Zo hebben in Augsburg een dam en een dijk het begeven. In Memmingen is een gevangenis ontruimd, omdat de beek in de buurt dreigde te overstromen. De 150 gevangenen zijn overgebracht naar vier andere gevangenissen.

'De beelden doen pijn'

Inmiddels hebben de autoriteiten zo'n 2000 mensen gevraagd om hun woning te verlaten. Gistermiddag werd die oproep gedaan aan 1300 mensen in Meckenbeuren, bij het Bodenmeer. Laat op de avond kregen nog eens 670 mensen in Schrobenhausen, ten noordoosten van Augsburg, diezelfde boodschap te horen.

Vanuit Ulm hebben de hulpdiensten afgelopen nacht duizenden zandzakken aangeleverd. Die moeten worden verdeeld over de gebieden in Beieren en Baden-Württemberg die met overstromen bedreigd worden.

"De beelden doen pijn", zegt deelstaatpremier Söder van Beieren. "Het is een verschrikkelijke situatie, zeker voor de getroffen mensen. De ravage is enorm. Dit zal veel geld kosten, maar dat zullen we pas later weten. Ik wil alle reddingsdiensten die in de weer zijn bedanken. Ze werken de klok rond."

De Duitse weerdienst verwacht nieuwe regen- en onweersbuien, waardoor later vandaag het risico op overstromingen weer toeneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl