NOS Wielrennen

Snelste editie gravelhoogmis Unbound gewonnen door Morton, Havik vierde

Unbound, de hoogmis van het gravelwielrennen, is gewonnen door Lachlan Morton. De Australiër was na 327 kilometer over onverhard terrein in een sprint sneller dan de Amerikaan Chad Haga. Met negen uur, elf minuten en 47 seconden was het de snelste editie ooit van Unbound.

Het duo had 200 kilometer in de aanval gereden. Morton en Haga gingen al samen met de Nederlander Thijs Zonneveld (uiteindelijk 30ste) op avontuur, maar die moest de vlucht staken door een lekke band.

Na Morton en Haga finishte de Deen Tobias Kongstad als derde door in de sprint de Nederlander Piotr Havik en Italiaan Mattia de Marchi te verslaan.

Bij de vrouwen won Rosa Klöser na 10 uur en 26 minuten. Zij versloeg in de sprint de Overijsselse Geerike Schreurs.

Tegen zes uur in de morgen hadden 4.000 wielrenners zich bij zonsopgang verzameld in de hoofdstraat van Emporia, Kansas, in het hart van het slaperige stadje in het uitgestrekte en amper bewoonde midden van de Verenigde Staten.

Ruim 320 kilometer lang buffelen door stof en modder: wat de Elfstedentocht is voor het schaatsen en de Ronde van Vlaanderen voor het wielrennen, is Unbound voor de gravelaars.

(Ex-)wielerprofs

Het deelnemersveld in de Verenigde Staten is jaarlijks een mengelmoes van bekende oud-wielerprofs, gravelprofs uit Europa en de VS, maar ook actieve wegwielrenners. Zo werd Greg Van Avermaet zevende en kwam Nederlands gravelkampioen Lars Loohuis als twintigste over de streep.

Ook de Nederlandse veldrijder Joris Nieuwenhuis (37ste), die Unbound het 'Roubaix on crack' noemt, reed mee. Net als de Sloveen Matej Mohoric, die het afzien op de gravelfiets gebruikt als voorbereiding op de Tour de France.

De Nederlandse gravelbondscoach Laurens ten Dam (49ste) fietste ook mee, net als Thomas Dekker (41ste) en Niki Terpstra (50ste).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl