In een school in Johannesburg worden stemmen geteld.
NOS Nieuws

Voorlopige uitslag verkiezingen Zuid-Afrika, ANC lijkt meerderheid te verliezen

Een dag nadat miljoenen Zuid-Afrikanen naar de stembus gingen, lijkt het erop dat het ANC voor het eerst de absolute meerderheid gaat verliezen. Nu bijna 50 procent van de stembureaus zijn uitslagen bekend heeft gemaakt komt de regeringspartij uit op ongeveer 43 procent van de stemmen. Dat zou betekenen dat de partij een coalitie moet gaan vormen.

Oud-premier Zuma grote winnaar

De grootste oppositiepartij, Democratic Alliance, staat op 24 procent van de stemmen. De grote winnaar van de verkiezingen lijkt oud-president Jacob Zuma, die met zijn onlangs opgerichte links-populistische partij uMkhonto we Sizwe tot nu toe uitkomt op ruim 8 procent. In KwaZulu-Natal, de provincie waar Zuma vandaan komt, stevent de partij zelfs af op een meerderheid.

Vanwege een veroordeling voor minachting van de rechterlijke macht zal Zuma zelf geen zitting mogen nemen in het parlement. Hij kwam niet opdagen bij een zitting van een hof dat bezig was met een onderzoek naar corruptie tijdens zijn ambtsperiode (2009-2018). De Zuid-Afrikaanse wet bepaalt dat iedereen die een gevangenisstraf van langer dan een jaar opgelegd heeft gekregen geen parlementariër kan worden.

Nelson Mandela

Sinds het einde van de apartheid behaalde het ANC, de partij van Nelson Mandela, altijd een absolute meerderheid bij de landelijke verkiezingen. Maar door de jaren heen nam de verdeeldheid binnen en onvrede over de partij toe. In 2019 behaalde de partij nog 57 procent van de stemmen.

Onder Zuid-Afrikaanse jongeren is er erg veel onvrede over regeringspartij ANC:

Jongeren in Zuid-Afrika over de verkiezingen: horen ze ons echt?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl