NOS Nieuws

WO II-bom tot ontploffing gebracht, Rotterdamse bewoners keren terug

De niet ontplofte vliegtuigbom die onder een Rotterdams huizenblok lag, is succesvol ontmanteld en op de Maasvlakte gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het was een van de grootste opruimingsoperaties van de laatste decennia, meldt Defensie.

Zo zag dat eruit:

Oude vliegtuigbom tot ontploffing gebracht: 'Wat een knal!'

Om de bom te kunnen ontmantelen, zijn eerst drie panden afgebroken. De ruim 1100 bewoners uit de wijk Middelland die vandaag hun huizen moesten verlaten mogen weer terug. De bewoners van zo'n 700 woningen aan de Claes de Vrieselaan en een aantal aangrenzende straten mochten na 08.00 uur niet meer in hun huis zijn. Ook huisdieren moesten met hun baasjes mee.

De gemeente wist al langer dat onder het huizenblok in stadsdeel Delfshaven een niet geëxplodeerde bom lag, een zogenoemde blindganger. Op 3 oktober 1941 boorde een Britse vliegtuigbom zich door de daken en verdiepingen van het huizenblok, bleek uit onderzoek. Het explosief was bedoeld voor het nabijgelegen havengebied.

De bom lag onder de vloer van de kelder, op zo'n 8 meter diepte. Toen een van de huiseigenaren de fundering wilde herstellen, bleek het gevaar van trillingen door werkzaamheden te groot. Drie panden, met daarin zes woningen, moesten worden gesloopt om bij de bom te komen.

De locatie waar de vliegtuigbom onschadelijk is gemaakt

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) dacht dat de bom een 500-ponder was, maar gedurende de dag bleek tijdens de ontmanteling dat de bom een 250-ponder was van zo'n 1 tot 1,20 meter lang, aldus een gemeentewoordvoerder. De opgegraven vliegtuigbom bevatte zo'n 40 kilo springstof.

Nadat de ontsteker was verwijderd, werd de ontmantelde bom met een vrachtwagen naar de Tweede Maasvlakte gebracht. Daar werd het explosief gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Op de plek waar de bom omhoog is gehaald worden nieuwe woningen gebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl