De kust van Schiermonnikoog
NOS Nieuws

Opbouw gaswinning Schiermonnikoog gaat toch door

De voorbereiding voor gaswinning boven Schiermonnikoog mag toch doorgaan. Vorige maand zette de rechter een streep door de plannen omdat de onderbouwing van de omgevingsvergunning bij bepaalde punten, zoals de stikstofuitstoot, niet voldoende was. Die vergunning is nu aangepast, waardoor de opbouw van het boorplatform kan beginnen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat schrijft dat het bedrijf dat de plannen gaat uitvoeren meer informatie heeft aangeleverd, waardoor er "geen bedenkingen" meer zijn over soorten- en gebiedsbescherming.

In de eerdere uitspraak werd de omgevingsvergunning niet geldig verklaard omdat er niet genoeg bewijs was dat de toenemende stikstofuitstoot geen schadelijke effecten zou hebben op natuurgebieden rondom Schiermonnikoog.

Ook zou het geluid van de bouw van het boorplatform in de Noordzee dieren zoals zeehonden en bruinvissen verstoren. De maatregelen om dat tegen te gaan waren volgens de rechter niet toereikend. Nu de vergunning is aangepast mag het bedrijf ONE-Dyas vanaf morgen het boorplatform gaan opbouwen.

Hoger beroep

De rechter vernietigde vorige maand delen van de omgevingsvergunning, maar gaf wel toestemming voor het boren naar gas. Daartegen kan ook nog een hoger beroep worden ingediend bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land.

Dat kan alleen door partijen die al eerder zijn ingegaan tegen het verlenen van de oude vergunning, zoals actiegroep Mobilisation for the Enviroment (MOB). Zij gaan in ieder geval in hoger beroep: "Juridisch proberen we natuurlijk deze gasboring tegen te houden."

MOB gaat de stukken bestuderen die het ministerie morgen vrijgeeft. In die documenten staat welke informatie ONE-Dyas heeft aangeleverd die heeft geleid tot het aanpassen van de vergunning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl