Protestactie op Schiermonnikoog
NOS NieuwsAangepast

Rechter legt gasproject bij Schiermonnikoog stil

De bouw van een boorplatform op de Noordzee bij Schiermonnikoog is door de voorzieningenrechter stilgelegd vanwege mogelijke natuurschade. Het is volgens de rechter niet duidelijk hoeveel invloed de stikstofuitstoot zal hebben op de Natura 2000-gebieden in de buurt.

De zaak is aangespannen door meerdere milieuorganisaties uit Nederland en Duitsland. Zij zijn bang dat de gasboringen leiden tot onherstelbare schade aan onder meer de Borkumse Stenen, die boven Schiermonnikoog liggen. In dit stuk van de Noordzee is de bodem bedekt met een kenmerkende korst met grind, stenen en zwerfkeien.

Het Nederlandse bedrijf ONE-Dyas heeft voor het gasproject, inclusief een pijpleiding naar land, een vergunning gekregen van het ministerie van Economische Zaken. Het bedrijf zegt dat uit onderzoeken en beoordelingen is gebleken dat de schade aan de natuurgebieden niet groot zal zijn. Maar de rechter oordeelde dat die conclusie nog niet getrokken kan worden.

"We hopen dat ONE-Dyas de plannen voor het boorplatform heroverweegt nu de vergunning is opgeschort", zegt Stijn van Uffelen van Mobilisation for the Environment (MOB) in een reactie. "Bedrijven als ONE-Dyas moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de overstap gaan maken van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie."

5 procent van de gasvraag

Het gasveld ligt deels in Nederland en deels in Duitsland. Dat land twijfelde lang over het boren naar nieuwe gasvelden, maar ging om toen na de Russische inval in Oekraïne tekorten dreigden. Het veld moet op termijn 5 procent van de Nederlandse gasvraag dekken.

Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat de nieuwe gasvelden een bijdrage zullen leveren aan de verduurzaming, dat wordt overigens betwist door wetenschappers. Doel was om het eerste gas in 2024 via een pijpleiding naar land te transporteren.

De vraag is of dat na deze uitspraak nog gaat lukken, nu een rechter de zaak opnieuw moet bekijken. "De rechter oordeelt dat ONE-Dyas een tussenstap moet nemen", laat een woordvoerder van het ministerie weten. "Wij wachten die af."

Bedrijf betreurt hinder

ONE-Dyas zegt het te betreuren dat het gasproject hinder ondervindt van de stikstofproblematiek. Het bedrijf laat weten dat het maatregelen heeft genomen om de hoeveelheid stikstof te minimaliseren.

"Een aantal van deze maatregelen zijn door de bevoegde overheidsinstanties nog niet formeel goedgekeurd. Omdat deze goedkeuring er nog niet is, schorst de voorzieningenrechter een deel van de vergunningen", zegt een woordvoerder.

"We zullen de komende weken de opties onderzoeken om zicht te blijven houden op ons doel om eind volgend jaar met aardgas uit eigen bodem een bijdrage te leveren aan de vraag naar aardgas in Nederland en Duitsland, zolang deze binnenlandse vraag er is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl