Erik ten Hag kust de FA Cup op Wembley
NOS Voetbal

Europa League-deelname United onzeker vanwege dezelfde eigenaar als Nice

Na een uiterst tumultueus seizoen is een nieuwe kwestie de bestuurskamer van Manchester United binnengedrongen. Door de winst van de FA Cup dwong de club van trainer Erik ten Hag Europa League-voetbal af. Maar er is een probleem: ook OGC Nice speelt komend seizoen Europa League en die Franse club is, net als United, in handen van het Britse chemiebedrijf Ineos.

De reglementen van de UEFA schrijven voor dat twee clubs met dezelfde eigenaar niet in dezelfde competitie mogen spelen. En dus zal Ineos-topman Jim Ratcliffe, een oplossing moeten vinden.

Ineos heeft daar alle vertrouwen in. "We zijn ons bewust van de situatie van beide clubs en zijn in dialoog met de UEFA", staat in een verklaring. "We zijn vol vertrouwen dat we een oplossing hebben voor het komende seizoen in Europa."

Ineos-eigenaar Jim Ratcliffe

Het nieuwe Europa League-seizoen begint medio juli met de voorrondes en dan zal er witte rook moeten zijn. Is dat niet het geval, dan wordt United teruggezet naar de Conference League omdat de ploeg lager in de eigen competitie eindigde dan Nice.

De ploeg van voormalig Ajax-coach Ten Hag werd achtste in de Premier League, de ploeg van aankomende Ajax-coach Francesco Farioli vijfde in de Ligue 1.

Soortgelijke situaties

Het lijkt er overigens op dat United niet echt hoeft te vrezen voor dat scenario. Vorig seizoen deden zich soortgelijke situaties voor met zes clubs met te innige banden en dus mogelijk belangenverstrengeling: Aston Villa en Vitória Guimarães, Brighton en Union Sint-Gillis en AC Milan en Toulouse.

In alle gevallen kregen de clubs na enkele aanpassingen toestemming om aan de Europese competitie deel te nemen. Zo werd bij Union de bestuursstructuur aangepast en stapten bij Toulouse enkele bestuursleden op. Verder moesten de clubs onder meer beloven niet met elkaar te handelen en geen scoutings- en spelersdata te delen.

United en Nice zijn niet de enige clubs die nog een oplossing moeten vinden voor het nieuwe Europese seizoen. Manchester City en de Spaanse surprise Girona, komend seizoen in actie in de Champions League, zijn allebei onderdeel van de City Football Group en zullen dus ook iets moeten verzinnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl