NOS Voetbal

Martens had in 2022 al willen stoppen bij Oranje: 'Maar we hebben haar overgehaald'

Martens wil nog twee wedstrijden knallen: 'Daarna supporter van Oranje'

Eigenlijk had Lieke Martens niet komende week afscheid willen nemen bij Oranje, maar twee jaar geleden al. "Na het EK van 2022 was ze wel klaar", vertelt bondscoach Andries Jonker.

"In oktober en november 2022 hebben we veel moeite moeten doen om haar te behouden voor Oranje. We hebben haar toen over weten te halen", aldus Jonker.

Vorige week maakte Martens bekend dat het echt mooi was geweest. De komende twee interlands tegen Finland worden haar laatste.

"Ik ben blij en voel me goed, maar het EK van 2025 vind ik te ver weg", zegt de aanvalster die maar liefst zeven eindtoernooien speelde.

Jonker over vertrek Martens: 'Het is op, het is over en dit is haar beslissing'

Toen Oranje de Olympische Spelen van Parijs misliep, wist Martens het zeker. Ze zegt dat de keuze om te stoppen voelt als de juiste: "Ik kies nu voor geluk."

Het vele reizen is zwaar en Martens wil dan ook meer tijd voor andere dingen. "Als je 31 bent en andere dingen in het leven worden belangrijker, dan kies ik deze weg."

Supporter

Jonker begrijpt de keuze van Martens en heeft niet nogmaals geprobeerd om haar op andere gedachten te brengen. "Het is op, het is over en dit is haar beslissing", zegt de bondscoach. De trainer vindt het ook passen bij de fase waar de aanvalster in zit. "Ik begrijp dit en ken dit ook van de mannen. Er komt een moment dat alles bij elkaar te zwaar gaat wegen."

Martens zelf wil vooral waardig afsluiten. "Ik wil mijn bijdrage leveren deze twee wedstrijden, ga genieten en daarna word ik supporter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl