NOS Wielrennen

Eindwinnaar Pogacar ziet Merlier naar winst sprinten in slotetappe Giro

Pogacar schrijft Giro op zijn naam, Merlier wint slotrit na wonderlijke comeback Milan

Tadej Pogacar heeft de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De 25-jarige Sloveen hield het peloton drie weken lang in een verstikkende wurggreep en kreeg daarvoor zondag de Trofeo Senza Fine, de trofee zonder einde die de eindwinnaar van de Giro toebehoort.

Tim Merlier won in de straten van Rome de slotetappe. De Belg van Soudal Quick-Step was de snelste in een massasprint en reed zo naar zijn derde etappezege deze Giro. Hij kwam daarmee op gelijke hoogte met Jonathan Milan, die in Rome tweede werd.

De Italiaan stond 9 kilometer van de meet nog een halve minuut langs de kant met een lekke band, knokte zich knap terug, maar kwam uiteindelijk net iets tekort.

Huzarenstukje

Pogacar ontdeed de 107de editie van de Giro vanaf de tweede rit van iedere spanning. De Sloveen reed van de derde tot en met de laatste etappe in het roze.

In drie weken tijd schreef hij zes etappes op zijn naam. Een huzarenstukje dat de voorbije vijftien jaar in een grote ronde niet is vertoond. In 2009 was het de Brit Mark Cavendish die eveneens zes ritten voor zich opeiste, maar dan in de Tour de France.

Zaterdag zette de rozetruidrager een uitroepteken achter zijn succesverhaal op Italiaanse bodem door op weergaloze wijze de laatste bergrit op zijn naam te schrijven. Tussen Alpago en Bassano del Grappa gaf hij een staaltje hogeschoolwielrennen weg waar het peloton geen antwoord op had.

Ofschoon Pogacar richting eindstreep de tijd zag om een kind te voorzien van een bidon en uitgebreid te zwaaien naar de massaal toegestroomde tifosi, moest Valentin Paret-Peintre als snelste man van de rest van het peloton uiteindelijk 2.07 minuten toegeven op de ontketende kopman van UAE Team Emirates.

Pogacar slaagde er alleen niet in de nummer twee van het eindklassement, Daniel Martinez, meer dan tien minuten achterstand aan te smeren. De Colombiaan werd tweede op 9.56 minuten.

Arensman beste Nederlander

Geraint Thomas, vorig jaar nummer twee achter Primoz Roglic, mocht in Rome plaatsnemen op de laagste trede van het ereschavot. Zijn ploeggenoot Thymen Arensman eindigde in het algemeen klassement als zesde en werd daarmee beste Nederlander.

Pogacar schreef ook het bergklassement op zijn naam. Milan won het puntenklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl