De afgelopen weken wordt het hoofdeiland geteisterd door dodelijke rellen
NOS Nieuws

Ook Franse toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië

De eerste Franse evacuatievluchten hebben eilandengroep Nieuw-Caledonië verlaten. De Franse toeristen worden met militaire vliegtuigen naar Australië en Nieuw-Zeeland gebracht. Vanuit daar kunnen ze met een lijnvlucht doorvliegen naar Frankrijk.

Australië en Nieuw-Zeeland waren al begonnen met het evacueren van burgers uit het gebied ten oosten van Australië. Ook meerdere Nederlanders konden met die evacuatievluchten het land verlaten.

'Ik kwam voor mijn beste vriendin'

In Nieuw-Caledonië zijn al anderhalve week hevige rellen. Daardoor werd het vliegveld in de hoofdstad gesloten en werden internationale vluchten geschrapt. Veel toeristen zitten nu vast op de Franse eilandengroep. "Ik kwam hier op vakantie om mijn beste vriendin te bezoeken. Het conflict brak uit en ik kwam vast te zitten", vertelt een van de toeristen aan persbureau AFP.

De onrust brak halverwege mei uit toen het Franse parlement instemde met plannen om een nieuwe omstreden wet in te voeren. Daarmee krijgen Franse bewoners van de eilanden stemrecht na een verblijf van tien jaar. Het stemrecht voor de Fransen op het hoofdeiland zou ten koste gaan van de invloed van de inheemse bevolking, de Kanaken.

Bekijk hier beelden van de afgelopen tijd uit Nieuw-Caledonië en de aankomst van Macron op de eilandengroep:

Emmanuel Macron bezoekt Nieuw-Caledonië na dodelijke rellen

"Ik beloof plechtig dat deze hervorming niet direct doorgevoerd zal worden. We zullen onszelf een aantal weken geven om de rust terug te laten keren, en daarna verder te gaan met het gesprek", zei Macron eerder deze week. Binnen een maand verschijnt een rapport over de impact van de wet.

Zeven doden

De Franse president was naar het eiland afgereisd in een poging de dodelijke rellen en politieke onrust een halt toe te roepen. In de voorbije weken was het, vooral 's nachts, onrustig op het hoofdeiland van de eilandengroep.

Gister nog schoot een politieagent een man dood bij een van de rellen. Agenten zouden zijn aangevallen door een groep van zo'n vijftien mensen waarna een agent het vuur opende. Een 48-jarige man kwam om het leven. Hij is het zevende slachtoffer op het hoofdeiland. Onder de slachtoffers zijn ook twee politieagenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl