Michele Kang
NOS Voetbal

Champions League-finalist Lyon pakt het anders aan: 'Vrouwen zijn geen mini-mannen'

Zakenvrouw Michele Kang zal vanavond met extra belangstelling naar de Champions League-finale tussen FC Barcelona en Olympique Lyonnais kijken. Bij haar komen meerdere lijntjes samen.

De 64-jarige Kang is sinds februari eigenaar van de Lyon-vrouwen. Ook wordt ze de nieuwe werkgever van Jonatan Giráldez, de succestrainer van Champions League-houder Barcelona.

De 32-jarige Giráldez verkast na dit seizoen naar Washington Spirit, de Amerikaanse vrouwenvoetbalclub die Kang in 2021 kocht.

Geldschieter

De Zuid-Koreaanse Kang heeft in korte tijd naam gemaakt in het vrouwenvoetbal. In drie jaar tijd kocht ze drie profclubs. Naast Lyon en Washington Spirit ook London City Lionesses, een club op het tweede niveau in Engeland.

Ze werd rijk dankzij Cognosante, een medisch technologiebedrijf, en heeft nu een nieuwe visie en missie.

Damaris Egurrola (links) en haar teamgenoten, onder wie Daniëlle van de Donk

"Ik wil het vrouwenvoetbal verder brengen", zei ze op een persconferentie van Olympique Lyonnais in februari. "Ik krijg vaak de vraag: Lyon wint al zo veel, wat wil je nog meer? Maar dit gaat niet alleen om prijzen. Dit gaat om het professionaliseren van het vrouwenvoetbal."

Oranje-internationals

De voetbalsters van Olympique Lyonnais zijn een aantrekkelijke investering. Ze domineren al jaren de nationale competitie. Zo werd het team, met Oranje-internationals Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola, vorige week opnieuw kampioen van Frankrijk. Dat was voor de zeventiende keer in achttien jaar. De Champions League wonnen ze al acht keer.

Vrouwen zijn geen mini-mannen, ze moeten niet trainen volgens methodes die ontwikkeld zijn door mannen

Michele Kang

Kortom, de Lyon-vrouwen doen het al jaren goed. Alleen stelt Kang nieuwe eisen om mee te kunnen blijven draaien op het hoogste niveau.

Uitgebreide staf

"Andere teams halen ons in, dus we moeten een professionaliseringsslag maken. Vrouwen zijn geen mini-mannen, ze moeten niet trainen volgens methodes die ontwikkeld zijn door mannen."

Daarom besloot Kang om de staf voor de vrouwen uit te breiden van 11 naar 26 leden, onder andere op het gebied van performance coaching, voeding en psychologie. Dat is bijna één staflid per speelster.

Michele Kang op een persconferentie in februari dit jaar

De visie gaat verder. Het verhogen van het stadionbezoek is een belangrijke pijler van Kangs strategie. Fans zijn, net als in het mannenvoetbal, de sleutel voor sponsoren en mediadeals. En dat betekent: inkomsten.

Kang huurde daarom een team in van onderzoekers en marketingdeskundigen om in beeld te brengen wie de fans zijn. En hoe ze hen de beste ervaring kan bieden.

Met het oog daarop hoopt ze een nieuw stadion voor de vrouwen te kunnen bouwen met plek voor 15.000 tot 20.000 toeschouwers. In het huidige stadion passen er 1.200.

"Dit is geen luxe, maar noodzaak", zegt ze. Oftewel: die investering is de basis voor toekomstige inkomsten.

"Het is een lang proces", geeft ze toe. Een stadion is niet zomaar gebouwd. Maar als het slaagt, kan ze die kennis weer gebruiken bij haar andere clubs.

Kang is voor 52,9 procent eigenaar van Lyon. Hoe diep haar zakken zijn, is niet bekend.

Egurrola blij

De Nederlandse Damaris Egurrola is blij met de aanpak van de eigenaar. "Kang is een zeer ambitieuze vrouw, die dingen goed wil regelen voor voetbalsters. In zeer korte tijd heeft ze veel dingen veranderd, allemaal ten goede", zei Egurrola onlangs tegen de Spaanse sportkrant Diario AS.

De 24-jarige international waardeert het dat de nieuwe eigenaar zo betrokken is. En niet enkel wanneer er iets te vieren valt. "Het voelen van die verbondenheid, zeker omdat ze een vrouw is met veel macht, helpt ons ook en geeft het gevoel dat het serieus wordt aangepakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl