De Taiwanese kustwacht in actie tijdens de Chinese oefeningen
NOS Nieuws

China: tweedaagse strafoefeningen rond Taiwan voorbij

China zegt dat de militaire oefeningen in de buurt van Taiwan voorlopig voorbij zijn. De afgelopen twee dagen bootsten de Chinezen allerlei aanvallen na in de wateren rondom het eiland dat door China als een afvallige provincie wordt beschouwd.

Peking liet weten dat de oefeningen een "straf" waren voor de woorden van de nieuwe Taiwanese president Lai. Die zei maandag in zijn inauguratiespeech dat de twee kanten van de Straat van Taiwan "niet ondergeschikt aan elkaar" zijn. Dat vatte China op als een verklaring dat Taiwan en China afzonderlijke landen zijn.

Chinese militaire vliegtuigen

Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie overschreden gisteren 46 Chinese militaire vliegtuigen de middenlijn van de Straat van Taiwan. Die lijn gold voorheen als de onofficiële grens tussen de twee gebieden. Het ministerie zei in totaal 62 Chinese vliegtuigen en 27 marineschepen te hebben gedetecteerd. Eén vliegtuig zou ook over het Bashi-kanaal zijn gevlogen, dat Taiwan van de Filipijnen scheidt.

De Taiwanese regering heeft de oefeningen van deze week veroordeeld en laat zich naar eigen zeggen niet intimideren door Chinese druk. Lai zegt dat alleen het Taiwanese volk over zijn toekomst kan beslissen en verwerpt de soevereiniteitsaanspraken van Peking.

China voert de afgelopen jaren geregeld grootschalige militaire oefeningen uit in de buurt van Taiwan, maar laat zijn standpunten ook op andere manieren blijken. Zo meldde de exportorganisatie van Guatemala dat meerdere vrachtschepen deze week niet mochten aanleggen in China. Zeven containers met macadamianoten werden geweigerd.

De president van het Midden-Amerikaanse land ziet een verband met de diplomatieke banden die Guatemala onderhoudt met Taiwan. Dat doen wereldwijd maar twaalf landen. "Zoals u weet was de inauguratie van de nieuwe Taiwanese regering, waarmee Guatemala banden heeft, een paar dagen geleden", zei president Arevalo in een vragensessie op TikTok. "Er zou hierover een geschil met China kunnen ontstaan."

Guatemala exporteerde afgelopen jaar voor 82 miljoen dollar aan goederen naar China, aldus de eigen exportorganisatie. Arevalo en Lai spraken elkaar dinsdag en nodigden elkaar uit voor een bezoek. Vorig jaar bezocht de toenmalige Taiwanese president Guatemala, een week nadat buurland Honduras de diplomatieke banden met Taiwan had verruild voor die met China.

Taiwan is niet het enige land in de regio waarmee China in een machtsstrijd is verwikkeld:

De strijd om de Zuid-Chinese Zee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl