Vertraging op de hsl-lijn door scheuring in een brug bij Rijpwetering
NOS Nieuws

NS en ProRail beboet om vertraging op hsl

De NS en ProRail moeten boetes betalen van respectievelijk 500.000 en 2,75 miljoen euro. Belangrijkste reden zijn de vertragingen op de hogesnelheidslijn (hsl) tussen Amsterdam en Breda. schrijft demissionair staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Heijnen noemt de prestaties van de twee vervoersbedrijven "ondermaats". Het geld van de boetes wil de staatssecretaris gebruiken voor de reiziger. Het is aan het volgende kabinet om daar plannen voor te maken.

Over de hsl is afgesproken dat minimaal 82,1 procent van de reizigers met minder dan vijf minuten vertraging moet aankomen. Die punctualiteit kwam vorig jaar uit op 73,6 procent.

'Overmacht'

De NS en ProRail erkennen dat de norm niet is gehaald, maar dat komt volgens de bedrijven vooral door een scheuring bij een brug in Rijpwetering. De treinen konden daar maar 80 kilometer per uur rijden, wat veel langzamer is dan normaal.

De staatssecretaris erkent dat de vertragingen niet helemaal de eigen schuld zijn van de NS en ProRail, maar toch legt ze de boetes op. "Ik verwacht van ProRail en NS een betere dienstverlening op de punten waar zij wel invloed op hebben."

Een klein deel van de boete voor ProRail, 125.000 euro, is gegeven omdat goederenvervoerders een te laag oordeel gaven.

Vorig jaar kreeg de NS een boete van 1,5 miljoen euro vanwege het afschalen van de dienstregeling in 2022. Dat geld is ook gebruikt voor de reizigers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl