Passagiers op Amsterdam Centraal
NOS NieuwsAangepast

NS krijgt 'boete' van 1,5 miljoen euro voor slechte prestatie in 2022

De NS krijgt een boete van 1,5 miljoen euro vanwege het afschalen van de dienstregeling in 2022. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer. Zij zal het bedrag overigens niet innen. Het geld moet worden gebruikt voor de reiziger.

Vanwege de daling van het aantal reizigers in coronatijd kreeg de NS vorig jaar nog staatssteun: de Beschikbaarheidsvergoeding OV (BVOV). Een van de voorwaarden daarbij was dat de dienstregeling vergelijkbaar moest zijn met die van 2021.

Aan die voorwaarde heeft de NS niet voldaan. Onder meer vanwege personeelstekort is de dienstregeling in de tweede helft van vorig jaar afgeschaald. Reizigers hebben daarvan veel hinder ondervonden.

De staatssecretaris zal de boete niet innen, schrijft zij, omdat ze niet wil dat de reiziger daar de dupe van wordt. Ze wil dat het bedrijf een plan opstelt om de dienstverlening te verbeteren en achteraf verantwoording aflegt over de besteding.

ProRail krijgt ook een boete opgelegd, van 100.000 euro. De spoorwegbeheerder heeft op de meeste terreinen goed gepresteerd, zegt Heijnen, maar op een aantal specifieke punten niet.

Reizigers hadden te maken met te veel vertragingen op de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Antwerpen. Dat rekent Heijnen ProRail en NS gezamenlijk aan. Ook waren goederenvervoerders vorig jaar niet tevreden over de geleverde diensten van ProRail.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl