FC Barcelona won afgelopen seizoen de Champions League
NOS Voetbal

FIFA introduceert eerste WK clubteams voor vrouwen in 2026

In 2026 wordt voor het eerst een WK voor clubs voor vrouwen gehouden. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA op een congres in Bangkok besloten.

Het is nog niet bekend waar de eerste editie van het vierjaarlijkse toernooi wordt gehouden en hoe clubs zich kunnen kwalificeren, maar andere details zijn wel al bekend. Zo doen er zestien teams mee en wordt er in januari en februari gespeeld. Dit om de Europese ploegen zo min mogelijk te belasten en omdat de sterke Amerikaanse competitie in maart begint.

De bond werkt nog aan een alternatief wereldwijd toernooi dat in de jaren zonder WK gespeeld kan worden.

Minder interlandperiodes

Naast de aankondiging van het WK besloot de FIFA ook om de druk op de volle speelkalender bij de vrouwen te verlichten. In plaats van zes periodes waarin interlands worden gespeeld, zullen dat er vanaf 2026 vijf zijn. Maar het aantal interlands wordt hier niet minder door. Drie van de vijf interlandperiodes worden langer en bevatten daardoor meer duels.

"De nieuwe kalender biedt meer mogelijkheden voor rust en herstel voor speelsters", aldus de FIFA in een persbericht. "De binnenlandse competities worden minder verstoord en er zal minder moeten worden gereisd."

Later deze week wordt op het FIFA-congres besloten waar het WK voor vrouwen in 2027 zal worden gespeeld. Nederland, dat samen met België en Duitsland een bid heeft ingediend, strijdt met Brazilië om de toewijzing.

Vorige week kregen de drie Europese landen nog een lagere waardering van de FIFA dan Brazilië, maar Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, maakt zich geen zorgen.

"Het belangrijkste is om aan de basis te voldoen. En de FIFA zegt dat beide bids dat ruimschoots doen. Nu moeten we de collega's overtuigen dat wij de beste zijn", aldus De Jong tegenover de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl