Rook stijgt op als gevolg van een Russische luchtaanval op hoogspanningsmasten bij Charkiv
NOS Nieuws

Stroom op rantsoen in Oekraïne door Russische aanvallen op energienetwerk

In Oekraïne is de stroom op rantsoen. Door grootschalige Russische aanvallen op energiecentrales is een tekort ontstaan op het stroomnet. Om het net stabiel te houden, moet het elektriciteitsgebruik noodgedwongen worden beperkt.

"Van 21.00 tot 23.59 uur zijn we gedwongen om gecontroleerde noodstops in te voeren in alle regio's van Oekraïne", schreef de Oekraïense netbeheerder Ukrenergo eerder vandaag op chatapp Telegram. 10 procent van de hoofdstad Kyiv zou momenteel zonder stroom zitten als gevolg van het stroomrantsoen. Ondernemingen krijgen morgen de hele dag te maken met beperkingen, verwacht de netbeheerder.

'Legitiem militair doelwit'

De afgelopen maanden voert Rusland met grote regelmaat luchtaanvallen uit op de Oekraïense energiesector. Moskou stelt dat het Oekraïense energienet een legitiem militair doelwit is.

Ook speelt mee dat de Russen de kerncentrale van Zaporizja bezet houden, de grootste kerncentrale van Europa. Op dit moment kan die daarom niet bijdragen aan de Oekraïense stroomvoorziening.

Oekraïne ziet zich daardoor al gedwongen recordhoeveelheden elektriciteit te importeren uit Europese buurlanden. Naar schatting importeerde het land vandaag meer dan 21 duizend megawattuur (MWh), maar dat is niet genoeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl