Inwoners van Kyiv schuilen in een metrostation. Foto is van vandaag
NOS NieuwsAangepast

Oekraïens stroomnet doelwit van brede Russische luchtaanval

Rusland heeft de afgelopen nacht en ochtend een brede aanval met drones en raketten uitgevoerd op het stroomnet van Oekraïne. Ook olie- en gasvoorzieningen waren doelwit, meldt Rusland. Volgens het Kremlin was het de bedoeling de brandstoftoevoer en de verplaatsing van reservetroepen naar het front te ontregelen.

Er komen meldingen van aanvallen uit het noordoosten, zuiden en westen van het land. Er kwamen zeker vier mensen om in Mykolajiv en er was verder schade in en rond de steden Charkiv, Kyiv en Lviv. In de hoofdstad duurde het luchtalarm meer dan vijf uur.

Volgens de Oekraïense luchtverdediging werden er meer dan veertig raketten afgevuurd en ongeveer evenveel kamikazedrones ingezet. De meeste drones werden volgens de woordvoerder uit de lucht gehaald, maar bij de raketten slaagde dat maar bij achttien stuks.

Stroomcentrale verwoest

In Charkiv, dicht bij de frontlinie, werd een elektriciteitscentrale geraakt. Daardoor zouden 200.000 mensen zonder stroom zijn komen te zitten. Op andere plekken werden verdeelstations geraakt.

Rook na een aanval op Charkiv

Ook bij Kyiv werd een stroomcentrale geraakt. Volgens de eigenaar is de warmtekrachtcentrale daarbij volledig verwoest. Rusland nam in het verleden vaker burgerdoelen als het stroomnet van Oekraïne onder vuur met als doel om de bevolking van het land te breken.

Internationale reis

President Zelensky gebruikt de aanval om opnieuw bij bondgenoten aan te dringen op extra steun. Vooral in de VS is daar in de politiek veel verdeeldheid over. "We hebben luchtverdediging nodig en andere defensiesteun, niet wegkijken en lange discussies", aldus Zelensky.

De Oekraïense president bezoekt vandaag de Litouwse hoofdstad Vilnius voor overleg met Oost-Europese medestanders. Hij zei bij aankomst zich te willen verzekeren van internationale steun "om de Russische terreur het hoofd te bieden". Hij tekent daarvoor onder meer een wederzijds veiligheidsakkoord met Litouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl