Gisteren richtten betogers een spoor van vernieling aan in het pand
NOS Nieuws

Man opgepakt voor vernielingen in UvA-gebouw bij pro-Palestijns protest

De politie heeft iemand aangehouden vanwege de vernielingen die gisteren werden gepleegd op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. De arrestatie was gisteravond op de Dam, bevestigt een woordvoerder van de politie.

Na een pro-Palestijnse betoging op het campusterrein die vreedzaam was verlopen, ging een deel van de demonstranten het ABC-gebouw van de UvA binnen en richtte daar vernielingen aan. Ook barricadeerden ze in- en uitgangen.

Aan het einde van de middag kwam er een einde aan de bezetting, maar toen hield de politie niemand aan. Dat was mede omdat de meeste geweldplegers gemaskerd waren en daardoor onherkenbaar waren, zei de politie gisteren.

Openlijke geweldpleging

De nu opgepakte man werd later alsnog herkend en aangehouden. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging.

De politie is een onderzoek begonnen naar het geweld rond de demonstraties van gisteren en vorige week. Getuigen worden opgeroepen om beeldmateriaal te delen.

Aangifte

Naar aanleiding van het geweld heeft de UvA aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling. Het universiteitsbestuur heeft besloten om alle gebouwen in elk geval vandaag en morgen dicht te houden, omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Of de universiteit donderdag wel weer opengaat, is nog niet duidelijk. "Er wordt besproken hoe we zo snel mogelijk open kunnen", staat in een interne mail die vandaag is verstuurd aan medewerkers.

Die afweging wordt gemaakt in overleg met onder meer de politie en het Openbaar Ministerie. "We gaan alleen open als we de veiligheid van onze medewerkers en studenten kunnen garanderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl