NOS NieuwsAangepast

ME grijpt in bij protest op Roeterseilandcampus UvA, ook elders acties

In Amsterdam heeft de Mobiele Eenheid (ME) ingegrepen bij het protest bij het UvA-gebouw op het Roeterseiland. Na de landelijke walk-out actie op verschillende universiteiten vanochtend leidde een groep demonstranten die in het zwart gekleed waren de menigte naar binnen.

Op sociale media werd opgeroepen tot een bezetting van de campus. In het gebouw werden ramen beklad met rode verf en zetten demonstranten tentjes op in de aula. De UvA riep demonstranten op om vrijwillig te vertrekken. Nadat daar geen gehoor aan was gegeven is er aangifte gedaan. Een half uur later arriveerde de ME.

Ook op andere universiteiten in Nederland wordt actie gevoerd. Die acties verliepen grotendeels rustig. Enkele betogers zetten tentjes op of bleven buiten demonstreren. Ze eisen dat de universiteiten hun banden met Israëlische instellingen verbreken vanwege de oorlog in de Gazastrook.

Dit zijn beelden van activisten die het UvA-gebouw ingaan:

Demonstranten gaan UvA-gebouw binnen

Of er nog demonstranten in het ABC-gebouw zijn is niet bekend. De betogers die buiten de campus demonstreerden zijn door de ME teruggedrongen. Hierna trokken ze richting het nabijgelegen Oosterpark om daar verder te demonstreren.

Walk-out

De actie kwam na een walk-out van UvA-personeel en -studenten. Om 11.00 uur liepen op verschillende universiteiten in Nederland tientallen tot soms honderden medewerkers en studenten naar buiten uit protest tegen de oorlog in Gaza en het opbreken van studentenprotesten vorige week. Het officiële programma na de walk-out met verschillende sprekers was na twee uur voorbij. Betogers zetten vervolgvens de actie voort.

Dit zijn beelden van het protest in Amsterdam:

Duizenden studenten en docenten demonstreren bij UvA

Naast Amsterdam is er ook in onder meer Maastricht, Eindhoven, Leiden, Utrecht en Groningen geprotesteerd. Op het Koeveld bij de Technische Universiteit Eindhoven zetten tientallen studenten tentjes op. In Maastricht kwamen volgens omroep L1 zo'n 200 studenten op de been.

Op het plein buiten het Harmoniegebouw in Groningen en daarbuiten stonden volgens de regionale zender RTV Noord zo'n 150 tot 200 actievoerders. Bij het gebouw werd de vlag van de RUG vervangen door een Palestijnse vlag. Vlak voor de protestactie begon werden de poorten bij de universiteit gesloten.

De betogers willen onder andere dat de RUG zich distantieert van bedrijven die Israël zouden steunen, zoals Siemens en Thales. De laatste partij zou verschillende studieverenigingen financieel steunen. Ook in Maastricht en Eindhoven werden tentjes opgezet.

Protest bij het Harmoniegebouw in Groningen

In Amsterdam wierpen betogers afgelopen week een tentenkamp met barricades op, bezetten gebouwen en richtten vernielingen aan. De politie gebruikte shovels om de barricades aan de kant te schuiven. Tientallen mensen werden opgepakt. De UvA schat de schade na de protesten op anderhalf miljoen euro.

Ook in Utrecht bezetten demonstranten universiteitsgebouwen. De betogers werden in de nacht van woensdag op donderdag afgevoerd met bussen.

Woensdag werd het Binnengasthuisterrein in Amsterdam door de politie ontruimd nadat de UvA aangifte had gedaan. In een raadsdebat vrijdag zei burgemeester Halsema dat een deel van de betogers op een gewelddadige manier de confrontatie had gezocht met de politie.

Dicht

De organisatie van het protest vandaag, Dutch Scholars for Palestine, zegt in een verklaring geschokt te zijn over de acties van de colleges van bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht bij de demonstraties van afgelopen week en spreekt opnieuw van "extreem politiegeweld".

Vanwege de protesten hield de universiteit alle gebouwen in de binnenstad tijdens het Hemelvaartsweekend gesloten. Ook in Amsterdam waren alle universiteitsgebouwen tot vanochtend dicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl