Demonstranten staan tegenover ME bij het Maagdenhuis, donderdag
NOS Nieuws

Universiteit van Amsterdam na protesten maandag weer open

De Universiteit van Amsterdam gaat maandag weer open, nadat alle gebouwen vanwege de studentenprotesten van deze week vier dagen lang gesloten zijn geweest. Dat maakt de universiteit bekend via een verklaring op de eigen website.

"We hopen van harte dat de gebouwen open kunnen blijven", schrijft de UvA. "Onderwijs en onderzoek moeten weer de ruimte krijgen, maar het is essentieel dat we ook met elkaar in gesprek blijven over de gevoelens van woede en onmacht én over de oorlog in Gaza."

In gesprek

Het bestuur van de UvA gaat naar eigen zeggen de komende weken in gesprek met verschillende groepen binnen de universiteit. "Laten we allemaal blijven luisteren, elkaar vrijheid bieden om ongehinderd vragen te stellen en kritisch te zijn, nieuwsgierig zijn en debatteren", aldus de UvA, die benadrukt dat respect voor ieders inbreng, achtergrond en overtuiging belangrijk zijn.

Volgens de UvA mag er gedemonstreerd worden, "maar zonder gezichtsbedekking, blokkades, overnachtingen of intimidatie."

Protesten

Op verschillende locaties van de UvA waren deze week pro-Palestina-demonstraties. De betogers eisen dat de universiteit alle banden met Israëlische instellingen verbreekt.

Betogers zetten een tentenkamp op en later bezetten ze gebouwen, wierpen ze barricades op en richtten ze vernielingen aan. De politie gebruikte shovels om een eind te maken aan barricades, waarna de demonstranten slaags raakten met de politie. Ook werden er voorwerpen gegooid en deelden ME'ers klappen uit. Tientallen mensen werden opgepakt. De UvA schat de schade na de protesten op anderhalf miljoen euro.

In de verklaring benadrukt de universiteit er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de UvA een plek is waar veilig kan worden gewerkt en gestudeerd. "We zetten ons in om iedereen te steunen die door de gebeurtenissen wordt geraakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl