Vernielingen en troep in UvA-pand waar opnieuw een pro-Palestijns protest was
NOS NieuwsAangepast

UvA legt onderwijs twee dagen stil: veiligheid niet te garanderen

De Universiteit van Amsterdam (UvA) geeft dinsdag en woensdag geen onderwijs. Alle universiteitsgebouwen blijven dicht, naar aanleiding van de ongeregeldheden van maandag bij pro-Palestijnse protesten.

Het bestuur van de universiteit zegt in een verklaring dat het "geen verantwoordelijkheid kan nemen voor de veiligheid van allen die zich op de campus bevinden".

Maandag vond een werkonderbreking plaats in het gebouw van de UvA op het Roeterseiland. Toen deze zogenoemde "Walk-out" was afgelopen, sloeg de sfeer om. Een deel van de betogers bleef achter en volgens de universiteit voegden zich nieuwe mensen bij de groep, onder wie in het zwart geklede en gemaskerde personen.

Volgens het bestuur barricadeerden ze alle in- en uitgangen, waardoor er een onveilige situatie ontstond. Ook richtten ze overal moedwillig vernielingen aan. In de middag greep de politie in, waarmee een einde kwam aan het protest.

Zo zag de dag van protest eruit:

Het begon als een vredelievend protest, toch moest de ME weer ingrijpen op de UvA

Het UvA-bestuur schrijft in een verklaring geschokt te zijn door "de manier waarop een vreedzaam protest is gekaapt door gewelddadige elementen die hun eigen 'demonstratierecht' misbruiken en de grondrechten van anderen, inclusief de media, ontkennen".

Volgens de universiteit is het onaanvaardbaar dat studenten en medewerkers het gebouw moesten verlaten omdat ze werden bedreigd of belaagd. "Niemand heeft zoveel gelijk dat dit gedrag geoorloofd is", aldus het bestuur.

Vorige week was de UvA ook enkele dagen dicht na uit de hand gelopen pro-Palestijnse protesten. Gisteren was de UvA voor het eerst weer open. Studenten geneeskunde en tandheelkunde kunnen de komende dagen overigens wel onderwijs krijgen, omdat dat plaatsvindt buiten de universiteitsgebouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl