Jur van der Have baalt van de degradatie
NOS Sport

Schaerweijde degradeert uit Hoofdklasse na nederlaag tegen Rotterdam

Het doek is gevallen voor de hockeyers van Schaerweijde in de Tulp Hoofdklasse. De mannen van de Zeister club maakten het zaterdagmiddag spannend tegen Rotterdam, maar konden niet verrassen tegen de topclub en verloren voor eigen publiek met 3-5.

Daardoor eindigt Schaerweijde op de twaalfde en laatste plaats in de Hoofdklasse en degradeert het direct.

Laren komt met de schrik vrij: die ploeg leed een forse 5-1 nederlaag op bezoek bij HDM, maar omdat Schaerweijde ook verloor bleef dit zonder gevolgen voor de ranglijst. Laren gaat de play-outs tegen degradatie in, net als nummer tien HGC, dat met 3-3 gelijkspeelde tegen Amsterdam.

Tulp Hoofdklasse mannen

Club Duels Punten
1. Bloemendaal 22 54
2. Oranje-Rood 22 51
3. Kampong 22 47
4. Rotterdam 22 46
5. Pinoké 22 40
6. Den Bosch 22 28
7. Klein Zwitserland 22 25
8. Amsterdam 22 22
9. HDM 22 21
10. HGC 22 16
11. Laren 22 12
12. Schaerweijde 22 12

Schaerweijde verkeerde al maanden in slechte vorm: het had al sinds 19 november 2023 niet meer gewonnen in de Hoofdklasse en kwam vorige week op de laatste plaats terecht. Die laatste overwinning kwam echter wel tegen Rotterdam, de tegenstander van vandaag.

De mannen uit Zeist schoten dan ook uit de startblokken. In de eerste helft dwongen ze een flink aantal strafcorners af en deden ze niet onder voor Rotterdam, dat al zeker was van een top vierklassering en daarmee de play-offs om het landskampioenschap. Bij rust stond het 1-1.

Ook na de rust kwam Schaerweijde goed uit de hoek en kwam het direct na de 1-2 nog op gelijke hoogte, maar uiteindelijk moest het toch zijn meerdere erkennen in Rotterdam. De topclub won met 3-5, mede door een goal van Jeroen Hertzberger op een leeg Schaerweijde-doel.

Hertzberger schiet

Zo degradeert Schaerwijde, dat zich vorig jaar nog veilig wist te spelen via de play-outs, direct uit de Hoofdklasse. Voor het eerst sinds 2021/22 zal de club uit Zeist weer uitkomen in de Promotieklasse.

Dat is goed nieuws voor Laren, dat gedeeld onderaan eindigt met Schaerweijde, maar een beter doelsaldo heeft. Zelfs een 5-1 nederlaag op bezoek bij HDM bracht daar geen verandering in.

Play-offs om landstitel

Vorige week werd al duidelijk welke ploegen op de eerste vier plaatsen zouden eindigen en dus de play-offs om de landstitel gaan spelen. Dat zijn Bloemendaal, Oranje-Rood, Kampong en Rotterdam.

Pinoké valt dus verrassend buiten de boot: die club is regerend landskampioen én Europees kampioen, maar eindigt als best of the rest op een vijfde plaats en kan dus met vakantie.

Omdat Bloemendaal als eerste is geëindigd in de reguliere competitie, is het al verzekerd van een ticket voor de Euro Hockey League van volgend seizoen. In de play-offs spelen ze eerst tegen nummer vier Rotterdam.

Oranje-Rood en Kampong spelen de andere halve finale. Toevallig kwamen zij elkaar al tegen op de laatste speeldag van de reguliere competitie: die wedstrijd eindigde in een 2-3 zege voor de Eindhovenaren.

Uitslagen Tulp Hoofdklasse mannen 11 mei

Wedstrijd Uitslag
Bloemendaal - Klein Zwitserland 2-0
Den Bosch - Pinoké 5-2
HDM - Laren 5-1
HGC - Amsterdam 3-3
Kampong - Oranje-Rood 2-3
Schaerweijde - Rotterdam 3-5

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl