NOS NieuwsAangepast

Dodental door overstromingen in noorden Afghanistan over de 300

Het dodental door de overstromingen in het noorden van Afghanistan is opgelopen tot ruim 300. Dat meldt de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, die hulp verleent in het gebied. Ze zeggen dat duizenden huizen zijn verwoest.

Eerder meldde de Afghaanse regering, de Taliban, dat het zou gaan om "honderden doden", nog veel meer gewonden en dat tientallen mensen nog vermist werden.

Afghanistan is de afgelopen tijd getroffen door hevige regenval. De provincies Baghlan, Badakhshan en Ghor in het noorden van het land zijn het zwaarst getroffen. Duizenden woningen zijn onbewoonbaar en veel bewoners kunnen nergens heen. Mensen verzamelen zich bij ziekenhuizen in de hoop daar hun vermiste dierbaren te vinden.

Op beelden is te zien hoe modder en water de wegen hebben overspoeld. Ook zijn er heftige beelden te zien van doden in de modderstromen.

Overstromingen in Afghanistan

Elk jaar komen er in Afghanistan mensen om het leven door hevige regenval en overstromingen, zeker op plekken met slecht gebouwde huizen. Nu is de situatie in het land nog ernstiger, omdat de winter relatief droog was en de grond moeite heeft om het water te absorberen.

Afghanistan is volgens wetenschappers een van de kwetsbaarste landen voor de gevolgen van klimaatverandering, hoewel het land maar voor 0,06 procent bijdraagt aan de wereldwijde uitstoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl