NOS Nieuws

Overstromingen en aardverschuivingen in Pakistan eisen tientallen levens

In delen van Pakistan hebben extreme regenval en winterse buien aan zeker 29 mensen het leven gekost. De jaarlijkse moessonregen heeft geleid tot overstromingen en aardverschuivingen. Volgens persbureau AP zijn tientallen mensen gewond geraakt.

De moesson- en winterregens veroorzaken ieder jaar veel schade, maar dit jaar vielen ze vier maanden later dan gebruikelijk, waardoor ze op sommige plekken gecombineerd gaan met extreme sneeuwval. De buien duurden soms 30 uur waardoor er 180 millimeter viel.

De meeste mensen kwamen om bij aardverschuivingen in de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa, aan de grens met Afghanistan. Volgens de Nationale Rampenbestrijdingsdienst is ook Kashmir zwaar getroffen.

Water vervuild

In de kustplaats Gwadar in het zuidwesten van Pakistan kwamen vijf mensen om bij overstromingen. Dijken en wegen zijn daar weggeslagen door de overstromingen. Doordat de riolering is volgelopen stroomt ook het vervuilde water door de straten van Gwadar. Drinkwater lijkt schaars te worden doordat waterleidingen en filtercentrales verstopt zijn geraakt. Het leger is ingezet om mensen te evacueren.

Een groot aantal snelwegen, waaronder de Karakoram Highway die Pakistan met China verbindt, is onbereikbaar door de aardverschuivingen. In het noorden van Pakistan geldt daarom een negatief reisadvies voor mensen die de bergen in willen. Vorige week kwamen reizigers daar vast te zitten door de hevige regenval

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl