NOS NieuwsAangepast

Joost Klein doet vanavond niet mee aan juryshow, onderzoek loopt nog

Joost Klein, de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival, doet vanavond niet mee aan de juryshow. Ook is de Nederlandse vlag weggehaald uit het deel van de hal waar de artiesten verblijven. De Nederlandse inzending is echter nog niet gediskwalificeerd, meldt AVROTROS.

Organisator European Broadcasting Union (EBU) maakte halverwege de middag bekend een incident rond Klein te onderzoeken. EBU houdt sindsdien de lippen stijf op elkaar over wat er gebeurd is en of Klein nog mee mag doen aan de finale van morgen.

De situatie zorgt voor veel verwarring, zegt onze correspondent ter plaatse:

Statement van AVROTROS, maar vooral verwarring: het laatste nieuws over Joost Klein

AVROTROS bevestigt dat het onderzoek nog gaande is. "Wij wachten de uitkomst van dit onderzoek af en willen er tot die tijd niets over kwijt."

In de zaal klinkt boegeroep als de organisator vertelt dat Joost Klein niet zal optreden:

De Zweedse omroep SVT zegt dat het mogelijk gaat om een fysieke confrontatie met een fotograaf. Een ander hardnekkig gerucht is dat Klein mogelijk een aanvaring had met iemand van de productie van het songfestival.

Joost Klein wacht in zijn hotel de uitslag van het onderzoek af.

Belangrijke repetitie

De juryshow is een belangrijke repetitie voor de finale van zaterdagavond. De vakjury's van de deelnemende landen geven dan hun punten aan de deelnemers. Die punten vormen de helft van het totaal aantal punten. De andere helft wordt morgen uitgedeeld door het publiek.

Vanwege het ontbreken van Nederland, beoordelen de vakjury's vanavond een eerder optreden van Joost Klein. Het gaat om zijn optreden van gisteravond, in de tweede halve finale.

De zaal zingt en danst bij het zien van de beelden:

Joost Klein plaatste zich gisteravond met Europapa voor de finale van het evenement, die morgenavond wordt gehouden.

Laatste moment

Het lijkt erop dat de repetitie van de Nederlander vanmiddag op het laatste moment is afgeblazen. Klein was aan het begin nog wel aanwezig bij de zogenoemde vlaggenparade.

Dit is beeld van die opkomst eerder vandaag:

Laatste moment van Joost Klein tijdens de repetities van het songfestival

Bij de repetitie zelf zou hij als vijfde act in actie komen. Voorin de zaal stonden al technici klaar met de spullen die de zanger op het podium zou gebruiken, maar daarna veranderde het plan en kwamen de rekwisieten voor Israël het podium op. Bij de rest van het programma veranderde er niets.

Gisteravond was er een opvallend moment bij de persconferentie na afloop van de halve finale. Journalisten mochten vragen stellen aan Joost Klein en de andere winnaars van de avond, onder wie de Israëlische deelneemster Eden Golan.

De deelname van Israël leidt tot protesten van mensen die vinden dat het land vanwege de oorlog in Gaza niet mee mag doen. Er zijn onder meer betogingen bij het hotel van de zangeres.

Hoofd onder Nederlandse vlag

Een Poolse journalist vroeg aan Golan of ze erbij had stilgestaan dat ze door haar aanwezigheid andere artiesten en het publiek in gevaar brengt. Daarop zei de persvoorlichter dat ze daar niet op hoefde te antwoorden.

"Waarom niet?" reageerde Joost Klein. Hij zat bij het stellen van die vraag met zijn hoofd onder een Nederlandse vlag, maar haalde die er bij zijn reactie af. Daarna gaf de Israëlische zangeres alsnog antwoord. Het moment was niet goed te zien op officiële beelden, maar is wel geregistreerd door iemand uit de zaal.

Maar of het onderzoek dat nu door de EBU is ingesteld specifiek over dit voorval gaat is niet duidelijk.

Joost Klein, onder de Nederlandse vlag, en de Israëlische zangeres Eden Golan op de persconferentie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl